TÉMA

Sacramento

Vědci se snažili zachránit nosorožce uřezáním rohů. Nečekali, že jim tím změní chování

Ve snaze ochránit ohrožené nosorožce před pytláky jim ekologové začali odřezávat rohy. Zvířata na to ale reagují výrazně větší změnou chování, než se předpokládalo.
14. 6. 2023|

Při střelbě v kalifornském Sacramentu zemřelo nejméně šest lidí

Nejméně šest lidí přišlo o život při střelbě v centru města Sacramento v Kalifornii. Uvedla to místní policie. Dalších dvanáct osob utrpělo zranění. Incident, jehož okolnosti zatím nejsou jasné, se stal v neděli brzy ráno místního času.
3. 4. 2022Aktualizováno4. 4. 2022, 04:31|

Mladí lososi hynou po tisících. V teplé vodě amerických řek nejsou schopní přežít

Rybáři, kteří se živí lovem lososů na západním pobřeží Spojených států, jsou znepokojeni vymíráním tohoto druhu v kalifornských řekách. Souvisí se zvýšenou teplotou vody a poklesem hladin. V řece Klamath umírají statisíce mladých lososů, na řece Sacramento podle expertů hrozí kvůli mimořádně teplému počasí téměř úplné vyhynutí nové generace ohrožených lososů čavyča a v řece Coloradu se těla lososů pokryla z teplé vody lézemi.
2. 8. 2021|

Požáry v Kalifornii zabily další tři lidi, plameny sužují i státy Oregon a Washington

Při požáru v severní Kalifornii zahynuli další tři lidé. Letošní bilance řádění živlu v nejlidnatějším státě USA tím stoupla na jedenáct. Oběti byly nalezeny v okrese Butte severně od hlavního města Sacramenta, sdělil místní šerif Kory Honea. V oblasti shořelo či bylo poškozeno na dva tisíce domů. Požáry sužují i státy Washington a Oregon.
10. 9. 2020|

Kalifornské zemětřesení otevřelo novou trhlinu v zemi, ukázaly satelitní snímky

Když v pátek 5. července zasáhlo Kalifornii zemětřesení, měly otřesy půdy sílu až 7,1 stupně. Nové snímky ze satelitů ukazují, že po nich zůstala v zemi nová obrovská trhlina.
9. 7. 2019Aktualizováno13. 7. 2019, 12:21|