V Kalifornii hoří oblast o velikosti města Los Angeles

Na dva a půl tisíce hasičů bojuje proti požáru na severu Kalifornie. Za posledních 24 hodin se dvojnásobně rozšířil – nyní hoří oblast o velikosti města Los Angeles. Za rychlým šířením je i dlouhotrvající sucho, horko a vítr. Hasiči mají pod kontrolou asi jen deset procent požáru. Několik měst už úřady evakuovaly. Policie ve čtvrtek zatkla muže kvůli podezření ze způsobení požáru, označovaného také jako Park Fire. Podle vyšetřovatelů mu začalo hořet auto, následně jej odtlačil do rokle a zanechal ho tam.

Podle hlášení kalifornských hasičů (CalFire), které vyšlo v neděli ve tři hodiny ráno SELČ, spálil živel 1416 čtverečních kilometrů převážně neobydleného území. Oheň už spálil také nejméně stovku domů.

Zasahující hasiči se při boji s plameny potýkají s obtížným kopcovitým terénem, větrem a vedrem, které se sice v průběhu soboty zmírnilo, teploty se však stále pohybovaly okolo 32 stupňů Celsia. Jednotky hasičů podporuje šestnáct helikoptér a desítky až stovky dalších kusů techniky.

Kalifornský guvernér Gavin Newsom pro okresy Butte a Tehama severně od hlavního města Sacramenta vyhlásil nouzový stav. Park Fire je podle hasičů zatím sedmým největším v historii státu. Obzvláště pro obyvatele okresu Butte jsou šířící se plameny traumatizující zkušeností, píše stanice CNN, jelikož přináší vzpomínky na požár z roku 2018 nazvaný Camp Fire, který si tehdy vyžádal životy 85 lidí a zlikvidoval tisíce domů.

„Máme svůj dům a poslední dobou jsme na něm hodně pracovali, opravovali ho. A teď jsme znovu na pokraji toho, že o všechno přijdeme,“ uvedl pro televizi CNN Tim Ferguson, jeden z tisíců evakuovaných. „Balím svého psa, svou kočku. Všechno, co můžu, je čekat a sledovat to,“ dodala jiná evakuovaná Lauri Schweinová, která už jednou o dům přišla – v roce 2018.

Úřady zadržely údajného pachatele

Park Fire podle úřadů založil 42letý Ronnie Stout z města Chico, který stlačil hořící auto do příkopu u silnice, z místa činu odešel „a snažil se splynout s ostatními lidmi, kteří z místa prchali před rychle se šířícím ohněm“, který založil, cituje CNN úřad okresního prokurátora. Podezřelý by měl v pondělí poprvé stanout před soudem.

Dotyčný se k činu zatím nevyjádřil. Novinářům deníku San Francisco Chronicle nicméně na jeho domovské adrese otevřela dveře žena, která prohlásila, že prokuratura se z podezřelého „snaží udělat obětního beránka“. „Říkají, že to udělal naschvál, ale neudělal. To auto začalo hořet,“ prohlásila nejmenovaná žena. Na další dotazy odmítla odpovídat.

Park Fire je jedním z mnoha lesních požárů, se kterými se nyní Spojené státy i sousední Kanada potýkají. Jen v USA jich k neděli federální středisko pro boj proti požárům (NIFC) eviduje 102, píše stanice BBC. Jihozápad USA sužují lesní požáry pravidelně.