Kalifornské zemětřesení otevřelo novou trhlinu v zemi, ukázaly satelitní snímky

Když v pátek 5. července zasáhlo Kalifornii zemětřesení, měly otřesy půdy sílu až 7,1 stupně. Nové snímky ze satelitů ukazují, že po nich zůstala v zemi nová obrovská trhlina.

Už ve čtvrtek 4. července postihlo Kalifornii nejsilnější zemětřesení za posledních 20 let s intenzitou 6,4 stupně. Po něm následovala série 1700 slabších otřesů a den poté přišly otřesy s intenzitou 7,1 stupně.

Epicentrum se v pátek stejně jako ve čtvrtek nacházelo u města Ridgecrest v Mohavské poušti asi 240 kilometrů severovýchodně od Los Angeles. Ohnisko přitom bylo v hloubce 17 kilometrů. Otřesy trvaly něco přes půl minuty a cítit byly podle USGS nejen v Los Angeles, ale i v metropoli Kalifornie Sacramentu na severu státu a také směrem na jih až v Mexiku.

V době zemětřesení se nad Ridgecrest pohyboval satelit společnosti Planet Labs Inc, který je vybavený citlivými fotoaparáty a kamerami. Záběry z něj ukazují, jaký byl dopad otřesů půdy:

Otřesy z pátku uvolnily přibližně jedenáctkrát víc energie než ty čtvrteční – také více energie než měla atomová bomba, která explodovala nad Hirošimou:

Srovnání síly různých jevů
Zdroj: USGS

Podle seismoložky Lucy Jonesové z CalTechu se jednalo o sérii více než tří tisíc zemětřesení; asi 350 z nich dosáhlo magnituda 5.0 nebo vyšší, což znamená, že už byly vnímatelné pro lidi a mohly způsobit škody na majetku i životech.

Očekává se, že v dalších dnech a týdnech budou ještě doznívat dozvuky těchto otřesů – podle amerických seismologů by mohlo dojít až k 120 otřesům s magnitudem nad 3.0.

Americká geologická služba neočekává, že by zemi čekaly výjimečně silné otřesy: pravděpodobnost, že by další zemětřesení překonalo magnitudo 7.0 je podle ní jen jedna ku stu. Podobně nízká pravděpodobnost ale byla také u pátečních otřesů.

Kalifornská hrozba

Kalifornie je protkána tektonickými zlomy považovanými za nejaktivnější na světě. K nejnebezpečnějším v této oblasti patří zlom San Andreas, který protíná San Francisco a táhne se severně od Los Angeles ve vzdálenosti 65 kilometrů.


V roce 1994 zažila jižní Kalifornie zemětřesení o magnitudu 6,7, které zasáhlo hustě obydlenou oblast Los Angeles. Zahynulo tehdy při něm 57 lidí a materiální škody se vyšplhaly na miliardy dolarů. I když páteční zemětřesení bylo silnější, nejsou jeho následky tak ničivé, protože jeho epicentrum bylo v méně lidnaté oblasti.