Okolí Atén zachvátily lesní požáry. Řecká vláda evakuovala tisíce domácností

Řecké úřady ve středu nařídily evakuaci několika tisíc domácností v blízkosti Atén kvůli rozsáhlým lesním požárům, které od úterního večera sužují okolí venkovských rezidenčních oblastí, informuje agentura AP. Požáry přírody zachvátily od úterka i další místa po celé zemi. Zatím nejsou hlášena žádná zranění.

Plameny, které se prodíraly lesy, olivovými háji, křovinatými porosty a vinicemi, se pokoušelo zkrotit 180 hasičů. Požárníkům s uhašením 71 požárů pomáhali dobrovolníci, osm helikoptér a pět letadel, snahy o uhašení ohně ale komplikoval silný vítr.

Nejhorší byla situace u města Keratea jihovýchodně od Atén. Podle místních úřadů zatím není jasné, zda zde oheň poničil budovy, protože viditelnost značně zhoršoval hustý dým. Fotograf agentury AP ale zaznamenal nejméně dva poškozené domy.

Další ohně vzplály v krajině na ostrovech Andros a Tchassos a na dvou místech jižního regionu Peloponés, kde museli být přemístěni do bezpečí obyvatelé jedné vesnice. Hasiči bojovali s požárem také na Krétě a v blízkosti přímořského resortu Nea Makri východně od Atén.

Lesní požáry jsou v Řecku během horkého a suchého léta běžné, připomíná AP. V roce 2018 připravily plameny o život 102 lidí v letovisku Nea Makri.

V noci na středu zachvátily plameny přeplněný uprchlický tábor Moria na řeckém ostrově Lesbos. Podle řeckého ministra pro migraci Notise Mitarakise ale požár zavinili žadatelé o azyl, kteří se bouřili proti koronavirové karanténě.