Trump podepsal zeď na mexicko-americké hranici. Doufá, že mu pomůže ve volbách

Události: Trump navštívil zeď na mexické hranici (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump navštívil hranici s Mexikem, kde dělníci právě dokončili novou část bariéry. Slib jejího vybudování pomohl Trumpovi před čtyřmi lety do Bílého domu, hlava státu tak doufá, že díky ní v letošních volbách svůj mandát obhájí. Od cesty k mexicko-americké hranici prezidenta neodradilo ani pouštní vedro. Trump zeď na místě nově vybudovaného dvousetmílového úseku podepsal.

„Během posledních dvou měsíců jsme zaznamenali nejnižší počet ilegálních přechodů hranice za mnoho posledních let. Nelegální migrace klesla o 84 procent při porovnání s loňskem,“ uvedl Trump.

Prezident je přesvědčen, že za snížením nezákonného přistěhovalectví je právě nově vztyčená bariéra. Podle zakladatele Pohraniční sítě pro lidská práva Fernanda Garcíi ale lidé nepřicházejí, protože se teď k hranici USA vůbec nedostanou.

„V poslední části roku 2019 a v roce 2020 jsme svědky snížení imigračních toků uprchlíků. A je to kvůli Mexiku,“ uvedl García. Mexiko totiž vyslalo na hranici se Spojenými státy svoji Národní gardu o síle dvaceti tisíc mužů.

Mexiko vysílá k hranici vojáky kvůli drogovým kartelům

Vojáci v uniformách s útočnými puškami teď neustále procházejí i těžko přístupný terén, kam mnoho let předtím patroly vůbec nevyrážely. Mexické vedení začalo v posledních měsících vysílat policisty a vojáky ve větších počtech i na místa, která zneužívali pašeráci lidí a drog. Trumpova administrativa ho k tomu přitom donutila hrozbou zvýšení cel.

„Podařilo se nám uzavřít s Mexikem přelomové dohody. Chci poděkovat mexickému prezidentovi, je to skvělý člověk. Brzy ho přivítám ve Washingtonu v Bílém domě,“ řekl Trump.

Hlava Mexika nebyla na oficiální návštěvě Washingtonu čtyři roky. Předchůdce současného mexického prezidenta Andrése Lopéze Obradora byl naposledy v Bílém domě hostem ještě Baracka Obamy. S nástupem Donalda Trumpa do úřadu vztahy obou zemí výrazně ochladly.