Trump řekl demokratům sbohem po 15 minutách. Rozčílilo ho, že dál odmítají zeď u Mexika

Americký prezident Donald Trump po čtvrthodině opustil středeční schůzku s lídry demokratů kvůli stavbě zdi na hranici s Mexikem. Jednání označil za „ztrátu času“ a znovu upozornil, že pokud nedostane na bariéru skoro šest miliard dolarů, má „absolutní právo“ vyhlásit stav nouze. Demokraté to odmítají a hodlají předložit návrh, který by ukončil takzvaný shutdown. Trump se ve čtvrtek vydá osobně na americko-mexickou hranici s cílem zjistit, jaká situace tam panuje.

Americký rozpočet je v provizoriu už třetím týdnem, bez výplaty zůstává na 800 tisíc státních úředníků a průlom zůstává v nedohlednu. Spuštění stavu nouze, který by Trumpovi umožnil vzít peníze na zeď z jiných zdrojů a obejít Kongres, by ale podle právních expertů vyvolalo lavinu žalob.

„Myslím, že můžeme dospět k dohodě, a pokud nedospějeme, mohu zvolit tuto cestu,“ zdůraznil ve středu prezident. Republikáni jsou podle něho jednotní, ačkoli jich ve středu „několik hovořilo o (vlastní) strategii“. 

Výměnný obchod Trumpovi nevyšel

Středeční setkání prezidenta s lídry Demokratické strany v Bílém domě ale trvalo velmi krátce. Trump po něm na Twitteru napsal, že nabídl odblokování vládního rozpočtu výměnou za to, že demokraté do 30 dnů poskytnou hlasy ke schválení financí na hraniční bariéru.

Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová však tento návrh odmítla, načež podle šéfa demokratické senátní menšiny Chucka Schumera Trump nazlobeně opustil místnost. Demokraté ho vzápětí osočili, že trpí „temperamentními záchvaty“.

Během úterního projevu z Oválné pracovny americký prezident uvedl, že „na žádost demokratů“ souhlasí s tím, že jižní hranici nebude chránit betonová zeď, ale ocelová bariéra. Na sumě 5,7 miliardy dolarů (přes 127 miliard korun) na její financování republikánský šéf Bílého domu ale trvá.

Schumer označil stavbu zdi za neúčinný a zbytečný projekt. Obvinil Trumpa, že „šíří strach a zakrývá chaos ve vlastní vládě“. Kvůli finančnímu sporu ohledně stavby zdi Trump blokuje financování federálních úřadů.

Demokraté doufají, že přemluví část republikánů

Demokraté, kteří od začátku roku ovládají Sněmovnu reprezentantů, dlouhodobě v otázce zdi a shutdownu nedávají najevo ochotu k ústupkům. Pelosiová tento týden naopak hodlá prosadit sérii návrhů, jež by finance pro jednotlivé vládní úřady uvolnily. Pelosiová chce tlačit na některé republikány v Senátu, kteří se obávají ztráty voličských sympatií kvůli odloženým výplatám pro státní zaměstnance, aby návrhy rovněž podpořili.

Bílý dům v reakci na aktivitu Pelosiové uvedl, že Trumpovi poradci doporučí prezidentovi tyto návrhy v případě schválení Kongresem vetovat.

Koho postihlo omezení financování federálních úřadů
Zdroj: ČT24

Podle prezidentových kritiků by byl účinek hraniční zdi sporný. V roce 2018 bylo na hranicích s Mexikem zadrženo 400 tisíc lidí, což je výrazně méně než na přelomu století, kdy počty pokusů o ilegální přechod dosahovaly každoročně milionu. Většina cizinců, kteří v USA žijí bez platných dokladů, navíc podle statistik nepronikla na území Spojených států ilegálně. Tito lidé přicestovali s platným vízem, ale po jeho vypršení v zemi zůstali.