Odvolací soud nařídil zastavit proces s Trumpovým exporadcem Flynnem

Odvolací soud USA nařídil federálnímu soudu, aby vyhověl žádosti ministerstva spravedlnosti a zastavil proces s někdejším poradcem prezidenta Donalda Trumpa Michaelem Flynnem. Flynn se původně přiznal, že lhal FBI o svých kontaktech s Rusy, nyní ale společně s prokuraturou žádá zastavení případu, protože ministerstvo spravedlnosti od dalšího Flynnova stíhání upustilo. Federální soud ale rychlé ukončení procesu odmítl, na což si Flynn stěžoval u odvolacího soudu. Trump verdikt přivítal.

Federální soudce Emmet Sullivan dosud Flynnovi a prokuratuře vyhovět odmítal a nařídil nezávislou prověrku toho, zda je možné obvinění zrušit. Kontrolu Sullivan zdůvodnil tím, že případ nabral bezprecedentní vývoj.

Záležitostí se chtěl původně zabývat 16. července, ale odvolací soud nyní nařídil, aby proces zastavil.

Odvolací soud již dříve Sullivana vyzval, aby Flynnovi na jeho žádost o zrušení všech obvinění proti jeho osobě odpověděl. Soudce k tomu uvedl, že postupoval správně a že prověrka je vzhledem k okolnostem případu nutná.

Ministerstvo spravedlnosti se následně také obrátilo na odvolací soud, aby Flynnovo trestní stíhání ukončil. Ministerstvo argumentovalo tím, že Sullivan je ze zákona povinen ministerské žádosti o zastavení stíhání vyhovět. Odvolací soud nyní zastavení případu podpořil.

Prezident Trump, který v minulosti naznačoval, že by Flynnovi udělil v případě odsouzení milost, nyní rozhodnutí odvolacího soudu ocenil. „Jsem za generála Flynna velmi rád. Bylo s ním zacházeno příšerně,“ řekl Trump.

Flynn tvrdí, že ho FBI chtěla zaskočit

Flynn, který Trumpovi krátce radil v otázkách národní bezpečnosti, se v roce 2017 vyšetřovatelům přiznal, že jim podal lživé informace o svých kontaktech s ruským velvyslancem v USA Sergejem Kisljakem.

Později Flynn začal od přiznání ustupovat, v čemž ho letos v květnu ministerstvo spravedlnosti podpořilo. To uvedlo, že rozhovor mezi Flynnem a FBI, z nějž vzešlo obvinění z křivé výpovědi, nebyl odůvodněný a nesouvisel s předmětem samotného vyšetřování. Sám Flynn uvedl, že cílem FBI bylo ho zaskočit tak, aby jeho slova mohla být později napadena.

Flynnova kauza byla výsledkem práce zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, který objasňoval ruskou úlohu v amerických prezidentských volbách v roce 2016. V závěrečné zprávě z loňského dubna Mueller uvedl, že nenašel důkazy, že by Trump či jiný Američan ve volbách cíleně spolupracoval s ruskou vládou. Trump považoval Muellerovo vyšetřování za hon na čarodějnice.