Polsko umožní českým řidičům vyzvednout auta z letišť. Do středy je nutné se ohlásit

Polsko umožní českým řidičům, kteří nechali svá auta na tamních mezinárodních letištích, aby si je vyzvedli a odvezli domů. Informovalo o tom české ministerstvo zahraničí, které o možnosti vyzvednutí vyjednávalo s Varšavou. Zájemci se do středy musejí obrátit na české velvyslanectví v Polsku. Na letiště je z Česka zavezou autobusy.

Možnost vyzvednutí se týká českých vozidel, která řidiči nechali zaparkovaná na letištích ve Varšavě, v Katovicích, v Krakově a ve Vratislavi a kvůli pandemii koronaviru už neměli možnost vrátit se s nimi do Česka.

„Vyzvednutí bude možné cestou hromadného svozu majitelů odstavených vozidel autobusy na mezinárodní letiště v Polsku. Služba bude organizována Velvyslanectvím České republiky ve Varšavě, nicméně zajišťována soukromým provozovatelem, a bude tudíž zpoplatněná,“ uvedlo ministerstvo zahraničí v tiskové zprávě.

Termín vyzvednutí vozidel zatím nebyl stanoven. Zájemci se ale musejí do 13. května ohlásit českému velvyslanectví ve Varšavě, které sestavuje seznam lidí, kteří si pojedou auta vyzvednout.

Startovací kabely s sebou

České diplomacii se podařilo vyjednat, že řidiči budou osvobozeni od placení parkovacích poplatků v Polsku nad rámec částky, kterou už uhradili. Ministerstvo zahraničí také řidičům doporučuje, aby si s sebou vzali startovací kabely nebo jiná přenosná startovací zařízení kvůli tomu, že auta byla na letištích odstavená dlouhou dobu, a mohl by tak být problém s jejich uvedením do provozu.

Polsko kvůli koronaviru zcela uzavřelo hranice a nepovoluje vstup do země cizincům.