TÉMA

Vyzvednutí

Pád dronu do Černého moře je vážný incident. Ruské lži budou lehce vyvratitelné, míní Macko

Úterní kolize ruských stíhaček a amerického dronu v mezinárodním vzdušném prostoru nad Černým mořem způsobila další roztržku mezi oběma zeměmi. Washington obvinil piloty z nezodpovědného manévrování, které vyústilo ve zřícení amerického bezpilotního letounu. Kvůli incidentu si ve středu telefonovali ministři obrany obou zemí. Na hranici Estonska mezitím britsko-německá vzdušná hlídka musela eskortovat jiné vojenské letadlo Ruska, které odmítlo komunikovat. Ačkoliv se jedná o vážné incidenty, není eskalace v zájmu ani jedné strany, uvedl generálporučík ve výslužbě Pavol Macko v Horizontu ČT24.
15. 3. 2023|

Polsko umožní českým řidičům vyzvednout auta z letišť. Do středy je nutné se ohlásit

Polsko umožní českým řidičům, kteří nechali svá auta na tamních mezinárodních letištích, aby si je vyzvedli a odvezli domů. Informovalo o tom české ministerstvo zahraničí, které o možnosti vyzvednutí vyjednávalo s Varšavou. Zájemci se do středy musejí obrátit na české velvyslanectví v Polsku. Na letiště je z Česka zavezou autobusy.
7. 5. 2020|

O pomoc volal marně. Teď se telegraf z Titanicu stává předmětem rozepře

Více než sto let od potopení Titanicu se kolem jeho vraku odehrává další drama. Společnost RMS Titanic plánuje vyzvednutí telegrafu, kterým posádka námořního kolosu volala o pomoc. Rozpadající se trosky lodi by ho totiž mohly pohřbít navždy. Proti se ale staví někteří archeologové a dokonce i britská a americká vláda.
7. 3. 2020|