Pád dronu do Černého moře je vážný incident. Ruské lži budou lehce vyvratitelné, míní Macko

Úterní kolize ruských stíhaček a amerického dronu v mezinárodním vzdušném prostoru nad Černým mořem způsobila další roztržku mezi oběma zeměmi. Washington obvinil piloty z nezodpovědného manévrování, které vyústilo ve zřícení amerického bezpilotního letounu. Kvůli incidentu si ve středu telefonovali ministři obrany obou zemí. Na hranici Estonska mezitím britsko-německá vzdušná hlídka musela eskortovat jiné vojenské letadlo Ruska, které odmítlo komunikovat. Ačkoliv se jedná o vážné incidenty, není eskalace v zájmu ani jedné strany, uvedl generálporučík ve výslužbě Pavol Macko v Horizontu ČT24.

Podle Pentagonu se ruští piloti nad Černým mořem v blízkosti amerického dronu chovali nezodpovědně a neprofesionálně. „Jeden z ruských letounů Su-27 narazil do vrtule dronu MQ-9 a americké síly pak musely MQ-9 navést do mezinárodních vod,“ řekl mluvčí Pentagonu Pat Ryder. 

Podle americké strany ruské stíhačky na dron s dvacetimetrovým rozpětím křídel a cenovkou 32 milionů dolarů také vypouštěly palivo. Spojené státy si předvolaly velvyslance, ten odpovědnost odmítl.

„Pokládám to za skutečnou provokaci. Provokovali nás, abychom zakročili určitým způsobem,“ uvedl ruský velvyslanec ve Washingtonu Anatolij Antonov.

Břehy Černého moře sdílí více států, Rusko na vzdušný prostor nemá výhradní právo. „Rusové Černé moře pokládají tak trochu za své soukromé jezero. Z právního hlediska jde o mezinárodní vody,“ uvedl vedoucí pracovník Centra pro strategická a mezinárodní studia ve Washingtonu Tom Karako.

Ruské ministerstvo obrany odmítá, že by se ruské stíhačky dostaly nad Černým mořem do kontaktu s americkým dronem. Podle nich se zřítil kvůli prudkému manévrování. Moskva také dodala, že americké lodě a letadla nemají v blízkosti hranic Ruska co dělat.

Vyzvednutí trosek amerického dronu z Černého moře bude velmi obtížné. Rusko oznámilo, že to zkusí. Bílý dům uvedl, že jeho letectvo má taková opatření, aby Moskva ani tak nezískala žádné informace.

Během incidentu vznikly záznamy, které vyvrátí ruskou verzi, uvedl Macko

Podle generálporučíka ve výslužbě a bývalého velitele výcvikového centra spojeneckých sil NATO Pavola Macka šlo o „vážný incident“. „V každém případě Spojené státy daly jasný vzkaz, že v mezinárodním vzdušném prostoru a mezinárodních vodách mohou dělat to, co jim mezinárodní právo umožňuje. Rusko nemá žádnou výhradní zónu,“ řekl v Horizontu ČT24.

Rusové podle něj „celkem pochopitelně“ monitorují své blízké okolí a uvědomují si, že jsou sledováni různými senzory. „Neumí tomu ale zabránit. Měli by se při monitorování takovéto aktivity chovat takovým způsobem, aby nedošlo k eskalaci,“ doplnil.

Rusko podle něj naznačilo, že by mohlo být asertivnější při ochraně „blízkého okolí, neboť to určitě není ruský vzdušný prostor“.

Macko upozornil, že dron zřejmě během incidentu pořídil „vizuální záznamy“. Také okolní země událost zřejmě zaznamenaly svými radiolokačními zařízeními. „Dá se poměrně přesně vystopovat časy i trajektorie i létající objekty, kdo se ke komu přiblížil a kdo koho doprovázel. Je to doložitelné, a proto budou ruské lži lehce vyvratitelné,“ doplnil.

Ruská stíhačka se přiblížila Estonsku

Od prvního vpádu na východ a jih Ukrajiny v roce 2014 Rusko opakovaně zkouší obranu východního a severního křídla NATO. Tamní státy od té doby zaznamenaly stovky provokací ruských válečných letadel a lodí. Také za účasti České republiky proto vznikly mezinárodní vzdušné hlídky. Naposledy ve středu ráno se ruský stroj nebezpečně přiblížil Estonsku.

„Je zásadní, aby všichni respektovali mezinárodní vzdušný prostor. Apelujeme na Rusy, aby tak činili,“ řekl britský ministr obrany Ben Wallace. Tento incident i úterní ztráta dronu americkou armádu znepokojují – mohou totiž spustit nepředvídatelný sled událostí. V roce 2019 sestřelil americký výzvědný letoun Írán. Tehdejší prezident Trump nařídil odvetný vojenský úder, nakonec ale rozkaz stáhl.

Horizont ČT24: Pavol Macko ke ztrátě amerického dronu (zdroj: ČT24)

Podle Macka by se situace nyní příliš vyhrocovat neměla. Naznačuje to i prvotní vyjádření Američanů, které informovalo o incidentu z důvodu nekompetence ruských pilotů, Rusko však neobvinilo z přímého útoku na dron.

Ruští piloti se podle něj zase snažili ztížit pohyb dronu, nepoužili přitom ale palebné prostředky. „Ani jedna strana nemá zájem na přímé vojenské eskalaci,“ dodal Macko.