Káva a cigareta v pracovní době? Ve Španělsku si tyto přestávky musí napracovat

Události: Španělé si v pracovní době už nezakouří (zdroj: ČT24)

Španělským zaměstnancům zřejmě skončily doby, kdy si mohli dát kávu a cigaretu v pracovní době. Opatření jedné z místních firem mohou podle tamního nejvyššího soudu zavést i další společnosti. Umožňuje to paradoxně loni přijatý zákon, který měl omezit přesčasy. Odbory se proti verdiktu odvolají.

Energetická společnost Galp začala loni na podzim lidem z pracovní doby odčítat čas mimo kanceláře. Přestávky na kávu, cigaretu nebo snídani s kolegy si museli její zaměstnanci napracovávat. Se stížností se proto obrátili na nejvyšší soud. Ten se ale vyslovil ve prospěch firmy.

Už dříve byla do španělského pracovního práva zahrnuta povinnost firem registrovat příchody a odchody zaměstnanců do práce. Monitorování mělo zamezit vykořisťování pracovníků a zlepšit flexibilitu pracovní doby. Odhaduje se, že jen v roce 2019 nebyly ve Španělsku zaplaceny tři miliony hodin přesčasů.

Změna, která měla španělským zaměstnancům život ulehčit, se ale nyní obrátila proti deseti milionům kuřáků v zemi. „Potom, co vešel v platnost zákon z března 2019, musí firmy přesně zaznamenávat příchody a odchody zaměstnanců. Takže z toho vyplývá, že mohou legálně tyto pauzy z odpracované doby odčítat,“ říká právník Javier Garcia-Ferrer. 

Navzdory rozhodnutí soudu je možné, že pauzy na kávu nebo cigaretu se budou i nadále počítat do odpracované doby. „Záleží na vyjednávání ze strany odborů anebo na konkrétní pracovní smlouvě,“ soudí šéfka úřadu inspekce práce Ana Eroreca.

Společnost Galp si od kontroverzního kroku slibuje vyšší výkony. Španělé už dnes tráví v práci víc času než většina Evropanů. Firma věří, že kouření a kávu si do budoucna odpustí.