Bulharské město se ocitlo takřka bez pitné vody. Továrny ji čerpaly bez omezení

Horizont: Obyvatelé bulharského Perniku bojují s nedostatkem vody (zdroj: ČT24)

Vedra a sucha se netýkají jen vzdálené Indie nebo pouštních oblastí. Problém s nedostatkem vody řeší i devadesát tisíc lidí v bulharském městě Pernik. Může za to nedaleká vyschlá přehrada Studena, ze které továrny tak dlouho čerpaly pitnou vodu, až žádná nezbyla.

Obyvatelé bulharského Perniku se musí zásobovat barely s vodou. „Protože bydlím vysoko, tak mám jen málo času, kdy voda teče. Místo toho, aby tekla mezi čtvrtou a desátou hodinou odpoledne, máme teplou vodu někdy jen dvě hodiny denně. Večer například tekla jen patnáct minut,“ podotkla Bulharka Adelina Ivanovová.

Město má od listopadu problémy kvůli tomu, že úřady vypustily z blízké přehrady nadměrné množství vody. Situaci nenahrává ani skutečnost, že loňský rok v Bulharsku patřil k těm vůbec nejsušším.

„Jsem realistka a nepředpokládám, že by se nádrž naplnila dříve než za dva roky. Sázím na přírodu, i když nejsem člověk, který spoléhá na něco, nad čím nemá vlastní kontrolu,“ říká Ivanovová.

Zpočátku voda tekla deset hodin denně, dnes často neteče ani hodin sedm. Problémy kvůli tomu má i tamní školka. „Na pití a k vaření jídel pro děti používáme minerální vodu. Na čištění a na hygienu skladujeme vodu v sudech, když ve tři hodiny odpoledne začne téct. Umyjeme se a uklidíme a pak ji zase doplňujeme na další den,“ vysvětluje ředitelka Mihaela Ivailovová.

O snížení přídělu vody rozhodl nyní už bývalý ministr životního prostředí Neno Dimov. Kvůli úmyslnému zanedbání ho zadržela policie a bulharská vláda dokonce čelila hlasování o nedůvěře.

Obyvatelé Perniku ale viní především městské úřady, jež dovolily regionálním průmyslovým podnikům, aby vodu odebíraly.

Došlo k tomu bez jakékoli regulace. „Nádrž Studena nemůže zásobovat továrny. Prioritou je nejdříve zajistit vodu pro obyvatele. Nemůžeme dopustit, aby čistá pitná voda šla do průmyslu,“ zdůraznil nově zvolený starosta města Stanislav Vladimirov.

Pokles vody v nádrži se už zastavil. Vláda by krizi chtěla vyřešit novým potrubím vedoucím z nedaleké metropole.