Vysušená Indie žízní. Chybí voda na mytí i vaření, podle odborníků jsou v ohrožení stamiliony lidí

Horizont ČT24: Nebývalé sucho v Indii (zdroj: ČT24)

Indii rychle docházejí zásoby vody. V zemi vysychají studny, podzemní zásoby i vodní plochy. Podle expertů má druhá nejpočetnější země světa jen několik let na řešení problému a v sázce jsou životy stovek milionů lidí. Experti varují před blížícím se „klimatickým apartheidem“.

Celkem jednadvacet velkých indických měst podle vládního průzkumu může už příští rok hlásit vyčerpání veškerých zásob podzemní vody. Situaci nyní ještě zhoršuje nebývalá vlna veder, která už od začátku léta zabila na 140 lidí.

„Situace se bude i nadále zhoršovat. Není to jen problém pár dní nebo jednoho týdne, než přijdou monzuny. Je to problém, který nezmizí,“ varuje expertka na vodní bezpečnost a sanitaci Jyoti Sharmaová. 

Studny zejí prázdnotou

Zvlášť kritická je situace v regionu Čennai se stejnojmenným šestým největším městem Indie. Zásoby vody jsou zde téměř na nule. Místní spoléhají na cisterny s vodou, které často financuje vláda. Ty však přestávají stačit.

„To, čeho jsme svědky v Čennai, je krátkodobý projev vodní krize. Daleko znepokojivější je ale dlouhodobý dopad celkového poklesu množství vody na obyvatele,“ podotkla Sharmaová.

Indům chybí voda na mytí i vaření, nemocnice a školy fungují v omezeném režimu. Kabinet premiéra Naréndry Modího slibuje, že do roku 2024 zavede trubky s tekoucí pitnou vodou i do těch nejvzdálenějších domů ve venkovských oblastech.

„Co se vody týče, vláda dělá maximum. Začala s čištěním vodních nádrží, jezer a dalších ploch, stejně jako s jejich prohlubováním, na což bylo vyčleněno pět miliard rupií,“ prohlásil ministr pro rybolov státu Tamilnád D. Jayakumar.

Indie podle odhadů do deseti let předstihne Čínu v počtu obyvatel a poptávka po vodě do roku 2030 až dvojnásobně překoná existující zásoby. Stovky milionů lidí se tak ocitnou v přímém ohrožení života.

Organizace OSN mluví v této souvislosti o temné budoucnosti klimatického apartheidu, tedy světu, kde budou k základním lidským zdrojům mít brzy přístup jen ti nejbohatší.