Veterináři potvrdili výskyt ptačí chřipky na Slovensku. V Polsku se již objevila na pěti farmách

Slovenské úřady potvrdily výskyt ptačí chřipky v malochovu na jihu země. Podle veterinářů jde o stejný subtyp patogenního viru H5N8, který se na přelomu roku objevil v Polsku.

Slovenská veterinární správa uvedla, že chovatel v obci Zbehy v okrese Nitra nahlásil úhyn tří z 22 kusů své drůbeže. Laboratorní testy následně potvrdily ptačí chřipku. Chovatel  proto zlikvidoval i zbylou drůbež a provedl dezinfekci prostor, kde se pohybovala.

„Předběžné šetření počítá s nákazou volně žijícím ptactvem, protože drůbež byla chována i ve venkovním prostoru,“ cituje Denník N slovenskou státní veterinární správu. V oblasti tří kilometrů od ohniska nákazy byla přijata opatření, která mají zamezit dalšímu šíření nemoci.

V Polsku hlásilo ptačí chřipku pět chovů

Na přelomu roku se objevila ptačí chřipka v i Polsku, které je největším evropským producentem drůbežího masa. Nákaza byla potvrzena na pěti farmách, podle agentury Reuters byly kontaminovány chovy v Lublinském vojvodství na východě země, ale i ve Velkopolsku, které je mnohem blíže českým hranicím.

Kvůli vysokému riziku zavlečení nemoci i do Česka vydala Státní veterinární správa na začátku roku varování. Riziko představují zejména volně žijící ptáci, kteří mohou svým trusem kontaminovat krmivo nebo vodu v drůbežích chovech. 

Ptačí chřipka se v Polsku, Česku i mnoha dalších evropských zemích naposledy objevila v roce 2017. V Česku přitom předcházejících deset let žádná nákaza nebyla. Před třemi lety se šířil téměř výlučně virus H5N8, u kterého se dosud neprokázal přenos na člověka, jen v Česku bylo kvůli nemoci vybito 98 tisíc ptáků, většinou v komerčních chovech. Objevilo se téměř čtyřicet ohnisek nemoci.