Veterináři varují před zavlečením ptačí chřipky do Česka. V Polsku vypukla na pěti farmách

Státní veterinární správa vydala varování kvůli ptačí chřipce, která se vyskytla v Polsku. Hrozí vysoké riziko jejího zavlečení přes hranici, míní veterináři. Riziko pro chovy drůbeže představují především volně žijící ptáci, kteří by mohli kontaminovat také krmivo nebo napájecí vodu.

Polsko, které je největším evropským producentem drůbežího masa, bojuje s ptačí chřipkou. Na přelomu roku se objevila na pěti farmách. Podle agentury Reuters byly kontaminovány chovy v Lublinském vojvodství na východě země, ale i ve Velkopolsku, které je mnohem blíže českým hranicím.

Ministerstvo zemědělství spolu se Státní veterinární správou varuje, že se může nákaza snadno dostat i do Česka. „Situace si žádá zvýšenou opatrnost. Upozorňujeme proto chovatele na nutnost dodržovat pravidla biologické bezpečnosti a především zamezit kontaktu volně žijících ptáků s drůbeží, s krmivem a s napájecí vodou, zasíťovat nebo zastřešit výběhy a krmení předkládat pod přístřešek,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Ústřední ředitel veterinářů Zbyněk Semerád dodal, že je nutné sledovat zdraví chované drůbeže a vše podezřelé, jako jsou úhyny, snížení příjmu potravy nebo pokles snášky, hlásit krajským veterinářům nebo soukromému veterináři.

Zásadní podle SVS je, aby volně žijící ptáci nekontaminovali svým trusem vodu a krmivo určené pro drůbeží chovy. Zároveň by neměli do hal vstupovat nepovolaní lidé a chovatelé by měli používat dezinfekční rohože.

Komerční chovy mají ze zákona povinnost hlásit pokles příjmu potravy a vody o více než 20 procent, pokles v produkci vajec o více než pět procent po dobu delší než dva dny a zvýšenou úmrtnost vyšší než tři procenta týdně.

Ptačí chřipka se v Polsku, Česku i mnoha dalších evropských zemích naposledy objevila v roce 2017. V ČR přitom předcházejících deset let žádná nákaza nebyla. Před třemi lety se šířil téměř výlučně virus H5N8, u kterého se dosud neprokázal přenos na člověka, jen v Česku bylo kvůli nemoci vybito 98 tisíc ptáků, většinou v komerčních chovech. Objevilo se téměř 40 ohnisek nemoci.