TÉMA

Zbyněk Semerád

Česko dovoz ukrajinských produktů nezakáže. Není důvod, oznámil Nekula

Kontroly českých dozorových úřadů u obilí, masa nebo vajec z Ukrajiny neobjevily nevyhovující vzorek. Není důvod, aby Česko zakazovalo dovoz těchto produktů, jako to udělalo Polsko, Slovensko a další země, řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) spolu s řediteli Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), Státní veterinární správy (SVS) a Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. Kontroluje se i import z Polska, Slovenska nebo Maďarska.
20. 4. 2023Aktualizováno20. 4. 2023, 22:23|

Kapři se letos prodávají na více místech, veterináři už vyrazili na kontroly

Prodejních míst s kapry bude letos v Česku kolem tří tisíc, což bude zhruba o čtyři sta více než loni. Informoval o tom mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Nejvíce stánků, asi třetina z celkového počtu, bude na jižní Moravě. Ve středních Čechách a v Moravskoslezském kraji pak bude 300 prodejních míst a v Praze zhruba 210. Prodejci se musí připravit na kontroly.
20. 12. 2021Aktualizováno20. 12. 2021, 14:50|
Reportéři ČT

Drůbežárny míchají klecová a podestýlková vejce, ukazují záběry. Zákaz klecí projednají poslanci

Před dvěma lety se po zveřejnění záběrů z klecových chovů začali spotřebitelé zajímat o to, jak se drůbežáři k nosnicím chovají. Aktivisté letos pronikli přímo do chovů a objevili další problém: míchání dražších a levnějších vajec do jednoho balení, které se přitom prodává za vyšší cenu. Poslanci mají v pátek projednávat návrh zákona, který by klecový chov postavil mimo zákon. Problém se ovšem týká i Agrofertu ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO). Případem se zabýval Ondřej Golis z Reportérů ČT.
16. 6. 2020|

Kvůli ptačí chřipce ve firmě Moras Moravany utratí celý chov. Zlikvidují 140 tisíc kusů drůbeže

Veterináři potvrdili ptačí chřipku H5N8 v chovu na Pardubicku, který je letos druhým ohniskem v Česku. Komerční chov se skoro 140 tisíci kusy drůbeže veterináři zlikvidují, začnou s tím ještě v pondělí večer a práce zřejmě potrvají až do pátku. Chov patří firmě Moras Moravany, která na zasažené farmě ve Slepoticích chová zhruba sedm tisíc krůt a 130 tisíc brojlerů.
17. 2. 2020Aktualizováno17. 2. 2020, 15:46|

Sankce za neočipovaného psa vzrostla na 50 tisíc korun

Od středy se zvyšuje pokuta za neočipovaného psa z 20 tisíc na 50 tisíc korun. V účinnost vstupuje novela veterinárního zákona, která změnu přinesla. Čipování je povinné od začátku roku, veterináři ale již evidují několik podnětů, kterými se budou zabývat. Žádné pokuty zatím za neočipování neuložili. Až do roku 2022 navíc nebude fungovat centrální registr psů, ve kterém by byly informace z čipů sjednocené.
15. 1. 2020Aktualizováno15. 1. 2020, 17:21|

Veterináři varují před zavlečením ptačí chřipky do Česka. V Polsku vypukla na pěti farmách

Státní veterinární správa vydala varování kvůli ptačí chřipce, která se vyskytla v Polsku. Hrozí vysoké riziko jejího zavlečení přes hranici, míní veterináři. Riziko pro chovy drůbeže představují především volně žijící ptáci, kteří by mohli kontaminovat také krmivo nebo napájecí vodu.
3. 1. 2020|
90' ČT24

Hlídat všechna jatka kamerami? To není řešení, komentuje šéf veterinární správy týrání zvířat

Státní veterinární správa ČR podala trestní oznámení na neznámého pachatele a zároveň uskutečňuje plošné kontroly ve všech jatkách v republice. Reagovala tak na případ, k němuž došlo na jatkách ve Všeticích na Benešovsku. Na videu, které zveřejnili aktivisté ze skupiny Zvířata nejíme, jsou vidět zaměstnanci jatek, kteří kopou do převážených zvířat a používají při tom elektrické pohaněče.
17. 10. 2019|