Prodejních míst s kapry bude letos v Česku kolem tří tisíc, což bude zhruba o čtyři sta více než loni. Informoval o tom mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Nejvíce stánků, asi třetina z celkového počtu, bude na jižní Moravě. Ve středních Čechách a v Moravskoslezském kraji pak bude 300 prodejních míst a v Praze zhruba 210. Prodejci se musí připravit na kontroly.
Kapři se letos prodávají na více místech, veterináři už vyrazili na kontroly
Loni zjistili veterináři závady ve dvou procentech kontrol, což bylo proti předloňsku zlepšení, tehdy šlo o chyby ve čtyřech procentech. Nejčastějším prohřeškem bylo nenahlášení prodejního místa veterinářům, což musí zájemci udělat týden před zahájením prodejů. Mezi další prohřešky patří chyby v hygieně prodeje a problémy s dobrou životní pohodou zvířat.
„Z dlouhodobého hlediska se úroveň prodeje vánočních kaprů zlepšuje. Domnívám se, že je to díky osvětě i díky důslednému veterinárnímu dozoru, který se zaměřuje především na problémové prodejce z předchozích let,“ konstatoval ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.
Veterináři sledují, zda mají ryby dostatek kyslíku a jestli prodejci nepřeplňují kádě. „Na každém stánku musí být k dispozici povinná výbava, do níž patří nože, palička na omračování ryb a stěrky. Pracovní plocha musí jít snadno čistit a dezinfikovat. Usmrcování ryb nesmí probíhat v rozporu se zákonem na ochranu zvířat proti týrání,“ dodal mluvčí.
První kontroly
Například zástupci pražské veterinární správy v pondělí zkontrolovali prodejce na Tylově náměstí v Praze. Zjistili pochybení v kvalitě desky na porcování kapra. Ta již byla mírně poškozená, na některých místech se tak můžou hromadit nežádoucí organismy.
Podle ředitelky odboru veterinární hygieny Městské veterinární správy v Praze Kateřiny Březinové by měli lidé veterinářům hlásit případy, že se ryby kvůli přeplnění kádí dusí. Například loni takovou záležitost řešila.
„Některé ryby nebyly v dobré kondici a jedna byla téměř leklá,“ dodala. Její kolegyně tehdy nařídila provozovateli, aby rybu zabil. Pěna v kádích pak podle ní nemusí být úplně na závadu, může jít o to, že se do kádě nedoplňuje čerstvá voda, provozovatel ale může mít ve vodě okysličovací zařízení.
Ochránci zvířat usilují o zákaz prodeje živých ryb
Ochránci práv zvířat, například Organizace Compassion in World Farming, pak dlouhodobě bojují za zákaz prodejů živých ryb. Podle ní bývá zhoršená životní pohoda ryby při přenášení v igelitovém obalu po libovolně dlouhou dobu bez vody.
„V důsledku toho se jí slepí žaberní destičky, funkce žaber se zhorší a ryba se dusí. Před domácím usmrcením bývá ryba přechovávána běžně ve vaně, což je pro ni absolutně nevhodné prostředí. Kvůli rozdílné teplotě vody může dojít k teplotnímu šoku, hrozí nedostatek kyslíku a chlor obsažený ve vodě může poškodit kůži i nervovou soustavu zvířete,“ upozornili.