V Asii se šíří neznámý virus, způsobuje dosud nepopsaný druh zápalu plic

Asie se obává epidemie nového, dosud neidentifikovaného viru. Způsobuje zápal plic a přenáší se mezi lidmi. Epicentrem je jedenáctimilionové město Wu-chan ve střední Číně, kde počet nakažených stále stoupá. Zatím bylo hospitalizováno 59 lidí, další případy ale hlásí Hongkong a Singapur.

„Původ nemoci je neznámý. První pacienti pracovali na trhu s mořskými plody, kde se prodává i maso. Lékaři se domnívají, že se virus mohl přenést na lidi z mrtvých živočichů, podobně jako SARS, jehož epidemie v roce 2003 zabila stovky lidí. Z preventivních důvodů asijské státy zpřísňují zdravotní kontroly na hranicích,“ uvedla zpravodajska ČT v Asii Barbora Šámalová.

Kromě desítek hospitalizovaných lékaři také sledují zhruba sto šedesát lidí, kteří s nemocnými touto formou zápalu plic přišli do kontaktu.

Nepotvrzené informace kolující po internetu uváděly, že nemoc způsobila nákaza koronavirem SARS, který se v letech 2002 až 2003 objevil v jižní Číně a zemřelo na něj více než sedm set lidí v několika zemích a oblastech.

Čínské zdravotnické úřady ale ujistily, že epidemie zatím neznámé formy zápalu plic není způsobena virem SARS, MERS ani ptačí chřipky.