Bezprecedentní mobilizace. Austrálie vysílá do boje s požáry tisíce lidí z armádních záloh

Australská vláda povolala asi tři tisíce členů armádních záloh, aby hasičům pomohli vypořádat se s masivními požáry, které v zemi již několik týdnů devastují přírodu i obydlí. Agentura AFP píše o bezprecedentní mobilizaci. Podle agentury AP v sobotu přibyly dvě oběti požárů, zatímco hrozí další zhoršení situace v důsledku očekávaného vedra a silných větrů. Požární služba varuje, že v důsledku horka z požárů vznikají suché bouřky s blesky či ohnivá tornáda.

Australský premiér Scott Morrison uvedl, že po nové zprávě o dvou mrtvých na ostrově Kangaroo Island už si aktuální australská sezona požárů vyžádala celkem 23 životů. „Čeká nás dalších extrémně náročných 24 hodin,“ dodal.

Předpověď počasí pro nejhůře zasažené státy Victoria a Nový Jižní Wales na sobotu nevěstila nic dobrého, čekaly se teploty nad 40 stupňů Celsia a proměnlivý vítr, který by mohl způsobit rozšíření ohňů do hustěji obydlených míst.

Premiérka Nového Jižního Walesu Gladys Berejiklianová, v jejímž státě už shořelo přes 1300 domů, očekávala „další hrozný den“ a vyzvala obyvatele ohrožených míst, aby včas opustili své domovy.

Ministryně obrany: Taková mobilizace nemá obdoby

Boj proti plamenům mají nyní podpořit i tisíce armádních rezervistů. „Toto rozhodnutí umožní mít více lidí v terénu, více letadel ve vzduchu, více lodí na moři,“ vysvětloval premiér Morrison mobilizaci záloh.

Předseda vlády, který je v posledních týdnech kritizován za svou údajně nedostatečnou reakci na současnou krizi, nyní podle AP oznámil odklad plánovaných cest do Indie a Japonska.

Ministryně obrany Linda Reynoldsová uvedla, že australské vojenské zálohy dosud nikdy nebyly takovýmto způsobem a v takovémto měřítku povolány do akce. Rezervisté už nyní pomáhají s krizovými operacemi ve státě Queensland, ovšem v o mnoho menším počtu. Zároveň již bylo kvůli požárům nasazeno zhruba dva tisíce vojáků.

Uhořelo zřejmě půl miliardy zvířat, zničená oblast je větší než Slovensko

Obyvatelé na sociálních sítích zveřejňují fotografie z míst požáru a oblohy, která mění barvu na černou a červenou kvůli kouři a odleskům ohně. Jsou mezi nimi i fotografie města Mallacoota ve státě Victoria, odkud bylo v pátek evakuováno tisíc lidí po moři.

Podle vědců z Univerzity v Sydney, které citovala britská média, při požárech uhynulo od září už nejméně 480 milionů kusů zvířat – savců, ptáků i plazů. Nejvíce v plamenech umírali koalové.

Části australské buše jsou v plamenech už od září, přičemž za poslední týdny shořelo přes pět milionů hektarů půdy, což je oblast větší než Slovensko. Stát Victoria kvůli vývoji v pátek vyhlásil stav nouze. Kouř z lesních požárů podle AFP obtěžuje také obyvatele největších australských měst, Sydney a Melbourne, vítr ho ve čtvrtek odnesl přes Tasmanovo moře i na dva tisíce kilometrů vzdálený Nový Zéland.

Požární služba varuje před bouřkou způsobenou ohni

Obrovské teplo z lesních požárů vytváří vlastní systémy počasí, včetně suchých bouřek s blesky a ohnivých tornád. Požární služba státu Nový Jižní Wales (RFS) varovala, že kvůli plamenům na pobřeží vzniká zhruba 287 kilometrů jižně od Sydney vlastní meteorologický systém, bouřka způsobená ohni.

Povětrnostní podmínky jsou podle agentury Reuters výsledkem tvorby mraků zvaných pyrocumulonimbus (cumulonimbus flammagenitus). Tyto mraky vznikají v důsledku tepla a kouře uvolněných z požárů, obvykle požárů velkých lesních porostů. Mají vysoký podíl produktů hoření a našedlou barvu, je pro ně charakteristický výskyt blesků a hřmění a mohou je doprovázet i extrémní jevy, jako jsou tornáda.

Vyskytují se po celém světě, australská Rada pro klima však v loňské zprávě varovala, že kvůli globálním klimatickým změnám se mohou začít v zemi objevovat častěji. V pondělí ohnivé tornádo zabilo jednoho z hasičů, když převrátilo hasičský vůz, ve kterém seděl.

  • Pyrocumulonimbus je bouřkový mrak, který se vytváří z kouřového oblaku ohně, protože intenzivní teplo z ohně způsobuje, že vzduch rychle stoupá a přitahuje chladnější vzduch.
  • Jak mrak stoupá a poté se v nízkých teplotách horní atmosféry ochladí, srážky ledových částic v horní části mraku vytvářejí elektrický náboj, který může být uvolněn jako blesk. To může způsobit nebezpečné a nepředvídatelné změny v chování ohně, což zhoršuje boj s požáry, a může také vytvářet blesky, které způsobí nové požáry. 
  • Stoupající vzduch také může podnítit vznik silného větru, které způsobuje šíření ohňů.
  • Zdroj: ČTK