Nejmodernější ruská chlouba měla první nehodu. Stíhačka Su-57 se zřítila na Dálném východě

Při zkušebním letu v Chabarovském kraji na Dálném východě v úterý havaroval nejmodernější ruský bojový letoun Su-57. Nikdo nebyl zraněn a pilot se stačil katapultovat, napsala agentura TASS s odvoláním na sdělení úřadů města Komsomolsk na Amuru. Jedná se o vůbec první havárii tohoto stroje.

Podle předběžných informací nehodu způsobila technická závada na řízení letounu, sdělil agentuře TASS zdroj z vojenského průmyslového odvětví.

Podle RIA-Novosti nehavarovala stíhačka patřící armádě, nýbrž stroj výrobního závodu, jenž chtěl při letu otestovat motory. Pilota našel v pořádku vrtulník Mi-8.

Radary ostrouhají

Su-57 je jednomístný dvoumotorový proudový stíhací letoun určený k ničení všech typů vzdušných, pozemních i námořních cílů. Je vybaven moderní avionikou a technologií stealth, ztěžující zaznamenání stroje radary.

Loni byly čtyři tyto stroje přesunuty do Sýrie k testům v bojových podmínkách. Sériová výroba začala letos v květnu, přičemž ruská armáda plánuje kontrakt na dodávku 76 těchto stíhaček.

Zájem o stroje Su-57 už projevila Ankara. Turecká média spekulují o ruských stíhačkách jako o možné náhradě amerických letounů F-35, jejichž prodej Ankaře USA zrušily po tureckém nákupu ruského protiraketového systému S-400.