Při útoku v Nigeru zemřelo sedm desítek vojáků

Při úterním útoku ozbrojenců na armádní pozici na západě Nigeru přišlo o život 71 vojáků. Předchozí zprávy agentur večer potvrdilo nigerské ministerstvo obrany. Podle něj bylo také při útoku 12 vojáků zraněno a několik dalších se pohřešuje. Jde o nejtěžší ztráty nigerských ozbrojených sil za poslední roky. Jak velká byla skupina útočníků a jaké měla cíle, zatím není jasné. K útoku na stejném místě se už jednou přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS).

Armáda oznámila, že cílem útoku byl post v oblasti Inates, která leží v blízkosti maliské hranice. „Útočníci přijeli v desetičlenných a menších skupinách na motocyklech. Obklíčili základnu a zaútočili na ni,“ uvedly zdroje agentur.

Útok byl nakonec odražen, ale na místo musely být přizvány posily. „Při útoku zemřelo přes šedesát lidí. Teroristé ostřelovali základnu minomety a granáty. Oběti zemřely hlavně při explozích munice a pohonných hmot,“ sdělil bezpečnostní zdroj agentury AFP. Podle EFE přijeli silně ozbrojení útočníci nejspíš z Mali.

Stejné místo bylo cílem útoku také 1. července, o život tehdy přišlo 18 nigerských vojáků. K akci se přihlásili teroristé z IS.

V odlehlých a řídce osídlených pouštních oblastech Nigeru, Mali nebo Burkiny Faso působí islamistické skupiny. Jihovýchod Nigeru sužují rovněž výpady nigerijské radikální organizace Boko Haram.