USA, Kanada a Mexiko se dohodly na nové obchodní smlouvě. „Je skvělá,“ oznámil Trump

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador oznámil, že se jeho země, Spojené státy a Kanada dohodly na upravené podobě nové severoamerické dohody o volném obchodu. Ta má podporu Bílého domu i amerických demokratů, kteří mají většinu ve Sněmovně reprezentantů. Demokraté požadovali změny oproti původní podobě smlouvy sjednané administrativou amerického prezidenta Donalda Trumpa v loňském roce. Podle Trumpa je dohoda nyní pro Spojené státy „skvělá“.

Dohodu ještě musejí schválit zákonodárci všech tří zúčastněných zemí. Demokratická šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová uvedla, že upravená dohoda je nesrovnatelně lepší než návrh Trumpovy administrativy z loňského roku. Dodala, že úpravy zahrnují například přísnější pravidla pro trh práce a ochranu životního prostředí.

Trump sám uvedl, že nová obchodní dohoda bude pro Spojené státy „skvělá“. „Bude to nejlepší a nejdůležitější obchodní dohoda, jakou kdy USA uzavřely,“ prohlásil. „Konečně skončí naše nejhorší obchodní dohoda, NAFTA,“ dodal prezident.

Smlouva s označením Dohoda USA–Mexiko–Kanada (USMCA) má nahradit právě Severoamerickou dohodu o volném obchodu (NAFTA), která vstoupila v platnost v roce 1994.

Změna dohody NAFTA byla jedním z klíčových Trumpových volebních slibů. Nynější americký prezident ji opakovaně označoval za „katastrofu“ pro americké průmyslové podniky a vinil ji z rozsáhlého odlivu pracovních míst ze Spojených států do Mexika.