Američané naznačili priority v jednání o změně dohody NAFTA. Je to boj proti bariérám a subvencím

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa nastínila své představy ohledně změn Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA) s Kanadou a Mexikem. Prioritou revize dohody je podle 17stránkového dokumentu zveřejněného v pondělí snížení obchodního deficitu Spojených států.

Úřad obchodního zmocněnce USA v dokumentu uvádí, že „nová NAFTA“ musí nadále odstraňovat bariéry pro export z USA, včetně nepoctivých subvencí či praktik státních podniků pokřivujících trh.

Jedním z cílů Washingtonu je podle dokumentu rovněž vytvoření mechanismu, který zajistí, aby se účastníci dohody nepokoušeli získat konkurenční výhodu prostřednictvím manipulací s měnovými kurzy.

Trump během své předvolební kampaně sliboval snížení deficitu Spojených států v zahraničním obchodě. Pohrozil zavedením odvetných cel na dovoz z Číny, Mexika a dalších zemí, které obvinil z nepoctivých obchodních praktik. V květnu Trumpova vláda oficiálně zahájila proces revize dohody NAFTA, rozhovory představitelů USA se zástupci Kanady a Mexika by měly začít příští měsíc.

Reakce Mexika a Kanady

Mexická vláda v reakci na dokument nastiňující cíle Trumpovy administrativy při revizi dohody NAFTA uvedla, že bude usilovat o konstruktivní rozhovory, které by vedly k posílení obchodní výměny a investičních toků a upevnily spolupráci a ekonomickou integraci v Severní Americe.

Jeden z vysokých představitelů mexické vlády, jenž si nepřál být jmenován, podle agentury Reuters přivítal, že USA v dokumentu neprosazují zavedení odvetných cel, kterým Trump hrozil. Dodal, že seznam cílů Washingtonu není „tak špatný“, jak očekával.

Kanadská ministryně zahraničí Chrystia Freelandová uvedla, že vítá příležitost k vylepšení současné obchodní dohody. Zároveň slíbila, že kanadská vláda bude v rámci rozhovorů o revizi dohody chránit kanadské národní zájmy. 

Složené klády v kanadském městě Vancouver
Zdroj: Reuters

Kanadsko-americké obchodní vztahy v červnu zasáhlo nové kolo sporů o dřevo. Spojené státy uvalily na dovoz dřeva z Kanady další cla, tentokrát kvůli údajnému kanadskému dumpingu této komodity. Kanadská vláda označila nová cla za nespravedlivá a chce se proti nim bránit.

Uvalení dalších cel přišlo v době, kdy se USA, Kanada a Mexiko chystají k novému projednávání 23 let staré dohody NAFTA. Konečné rozhodnutí o antidumpingových clech na kanadské dřevo vydá americké ministerstvo obchodu 7. září. Jednání o NAFTA by měla začít kolem 16. srpna.