Slovenská policie obvinila kvůli neštěstí v Prešově tři lidi

Události: Slovenská policie stíhá kvůli výbuchu v Prešově tři lidi (zdroj: ČT24)

Slovenská policie oznámila, že obvinila tři lidi v souvislosti s pátečním výbuchem plynu v panelovém domě v Prešově. Policie případ vyšetřuje jako podezření z obecného ohrožení. V souvislosti s výbuchem zadržela jednatele stavební firmy i dělníky, kteří těsně před explozí v Mukačevské ulici prováděli výkopové práce. Při neštěstí zemřelo sedm lidí, po jednom člověku se stále pátrá. Obyvatelé domu krátce před výbuchem cítili v budově plyn.

Vyšetřovatel dal prokuratuře podnět, aby žádala u soudu uvalení vazby na trojici obviněných. Bližší informace policie neposkytla. Slovenská média již v sobotu informovala, že kriminalisté při vyšetřování ničivé exploze a následného požáru zadrželi celkem šest lidi.

Porušené předpisy

Příčina neštěstí podle prvních zjištění patrně souvisí s opravou plynu v domě. Podle hasičů bylo zřejmě proraženo potrubí, následně plyn vystoupal do horních pater, kde se nahromadil, a došlo k výbuchu.

Krajský ředitel hasičů Ján Goliaš uvedl, že hasiči v roce 2017 nesouhlasili s opravou domu. „Byly porušeny předpisy, nesplňovala hasičské standardy,“ prohlásil. Postup při opravě označil za svévoli.

„Velitel zásahu prezentoval na zasedání městského krizového štábu negativní revizní dokument z roku 2017, ze kterého vyplynulo, že řada stavebních a technických řešení byla v naprostém rozporu s bezpečnostními předpisy, včetně odvětrávání, přístupnosti evakuačního schodiště a stavu přívodních šachet,“ sdělil na Facebooku šéf Modrého anjela Radovan Bránik, který pomáhá přímo v krizovém centru v Prešově.

Kombinace těchto nepříznivých okolností podle jeho informací zpozdila samotné hasicí práce o více než dvě hodiny, i když potřebná technika už byla na místě. „Museli se soustředit na záchranu lidí prostřednictvím plošin,“ vysvětlil Bránik s tím, že během záchranných prací došlo kvůli nepředpisovému řešení požární ochrany budovy k ohrožení obyvatel i zasahujících hasičů.

Tělo údajné osmé oběti se ještě nenašlo

Horští záchranáři se v neděli dopoledne ve spolupráci s hasiči zaměřili na prohledávání nejvíce poškozeného 12. patra domu a na prostory, kde bylo před explozí schodiště. Vzhledem k narušení statiky byl do vnitřních prostor budovy vpuštěn pouze speciálně vycvičený pes. Poslední pohřešovaná osoba však nalezena nebyla, potvrzených obětí je tak zatím sedm.

Do těžce poškozeného domu se jeho obyvatelé vrátit zatím nemohou. Podle statiků bude třeba nejméně čtyři horní patra zbourat. „O tom, zda se bude zachraňovat zbytek budovy, musí rozhodnout krizový štáb,“ řekl statik Jozef Polák.

Komplikace způsobují nízké teploty a voda, která v budově zamrzá. Výbuch také poničil střechu a celé vnitřní schodiště obytného domu. Domy v okolí, z nichž také byli evakuováni lidé, by statiku narušenou mít neměly.

Náhradní ubytování nabídlo obyvatelům město, ale i běžní lidé. „Z lidského hlediska je to třeba. Je to potřebné. Protože to bylo velké neštěstí,“ podotkla obyvatelka prešovského sídliště Zuzana Bachová.

Neštěstí vyvolalo mezi Slováky vlnu solidarity, mnozí posílali peníze, potraviny, oděvy a další zboží v rámci veřejných sbírek na pomoc postiženým po explozi. Vláda na tento účel vyčlenila zatím milion eur (25,5 milionu korun).

Město Prešov v neděli informovalo, že obyvatelé z evakuovaných čtyř vchodů okolních bytovek si mohou zajistit své byty. Samospráva už nabídla potřebný materiál k provizornímu zajištění například rozbitých oken. Vstup do bytu byl povolen jen za asistence policistů.

„Dva pokoje, které jsou proti výbuchu, v devátém patře, jsou celé zničené, okna to vyhodilo, všechno. Prostě strašné,“ hodnotí situaci obyvatelka sousedního panelového domu Jana Miroľová.