Při výbuchu plynu v Prešově zemřelo pět lidí. Požár je uhašen

Horizont ČT24: Výbuch plynu ve slovenském Prešově (zdroj: ČT24)

Při výbuchu plynu v panelovém domě v Prešově zemřelo nejméně pět lidí, dalších 39 bylo zraněno. K explozi došlo krátce po poledni, na několika místech v budově hořelo až do večera. Nejvyšší čtyři patra dvanáctipodlažního domu kompletně vyhořela. Na místo dorazil i slovenský premiér Peter Pellegrini, který po jednání krizového štábu oznámil, že počet obětí bude ještě vyšší. Policie už zahájila stíhání kvůli trestnému činu všeobecného ohrožení.

„Nevidíme, že by z budovy šel dým,“ řekl ve 22:00 zpravodaj ČT Lukáš Mathé. Popsal, že hasiči už nebojují s plameny, ale svítí baterkami do bytů a prohledávají je. Podle odborníků je pád domu nepravděpodobný, ale usuzují tak jen z jeho konstrukce. Statici zatím neměli šanci ho prohlédnout.

Dříve večer na místo přijel premiér Pellegrini. „Na místě zasahují všechny složky, je to obrovská tragédie. O dalším postupu a způsobu pomoci rozhodne jednání krizového štábu,“ řekl po příjezdu. Zároveň poděkoval všem účastníkům zásahu.

Po jednání krizového štábu Pellegrini oznámil, že počet obětí bude pravděpodobně vyšší, než je nyní potvrzených pět. „Bohužel, situace není pod kontrolou,“ připustil. V pondělí vláda pošle Prešovu milion eur určených převážně na sanaci a zabezpečení budovy. Ta nakonec bude muset být kompletně zbourána.

Kromě Pellegriniho dorazily na místo neštěstí i ministryně vnitra Denisa Saková a ministryně zdravotnictví Andrea Kalavská. Saková připustila, že při zásahu došlo k několika komplikacím. „Kvůli nízkým teplotám bylo problematické ovládat (vysokozdvižnou) plošinu, protože se zasekávala. Chtěli jsme použít i vrtulník, ale vzhledem k počasí a mrznoucímu dešti nemohl vzlétnout,“ popsala ministryně.

Po dohašení bytovky budou nasazeni členové horské služby, kteří po budově slaní a zkontrolují, zda se ve vyhořelých patrech nenacházejí další oběti.

Události: Někteří obyvatelé domu přišli o všechno (zdroj: ČT24)

Podle předběžných informací exploze nastala kolem poledne mezi devátým a dvanáctým patrem stavby, jejíž vnitřní schodiště se zřítilo. Plameny následně zasáhly část domu od šestého podlaží výše, přičemž tři nejvrchnější patra zcela vyhořela.

Podle odborníka na panelové konstrukce, kterého citují slovenská média, zřícení poškozeného domu nehrozí. Důvodem jsou železobetonové panely, ze kterých je bytovka postavena. I když požár snižuje pevnost betonu, podlaží, která se nachází pod místem výbuchu, poškozena nejsou.

Jednou z obětí je člověk, který se neudržel na poškozeném balkoně a zřítil se. Hasiči pomocí výškové techniky evakuovali z domu všechny lidi, o kterých věděli. Celkem zachránili 34 osob.

Prešovská nemocnice uvedla, že ošetřila devět zraněných, nikdo z nich není v ohrožení života. Podle záchranářů je zraněných celkem 39 lidí, většina z nich lehce. Pro obyvatele poškozeného domu policie zajistila přechodné ubytování v areálu policejní školy v Košicích.

Policie evakuuje lidi z okolních domů

Na místě zasahovala téměř stovka hasičů. Několik ohnisek se po pěti hodinách podařilo uhasit, na dalších místech budovy ale stále ještě hoří.

Záchranáři a městská policie procházejí okolní budovy, ve kterých byla odpojena elektřina i dodávky plynu. Všichni jejich obyvatelé musí své domovy opustit, policie v případě nutnosti lidi k evakuaci donutí.

Celé okolí poškozeného domu je uzavřeno. Tam, kde ještě odpoledne stáli lidé a pozorovali požár, je už natažená policejní páska, píšou slovenská média. V okruhu tří kilometrů od místa výbuchu jsou navíc problémy s mobilním signálem. Exploze totiž zničila vysílač, který byl přímo v poškozeném domě.

Zprávy. Pět mrtvých po explozi v panelovém domě v Prešově (zdroj: ČT24)

Obyvatelé cítili plyn už před výbuchem, u domu probíhaly výkopové práce

Výbuch byl tak silný, že tlaková vlna rozbila okenní tabulky i v některých sousedních domech. „Myslel jsem, že je to zemětřesení,“ řekl webu Korzár/Sme muž, který byl v okamžiku exploze ve vedlejším domě.

„Prováděly se tady nějaké práce, ve vedlejším bloku. Se sousedy jsme cítili plyn na devátém patře. (…) Volala jsem manželovi, kterého jsem stáhla z práce. (…) On šel ještě sousedy uklidnit, aby se nebáli, že při těch pracích se stalo, že poškodili plyn, takže jsme věděli, že ten plyn uniká. (…) Strašně dlouho všechno trvá, volala jsem manželovi, manžela mám nahoře,“ řekla dříve slovenským médiím obyvatelka devátého patra domu.

„Přišla jsem domů po noční a dalším zařizování ve městě. Když jsem přicházela, dělníci kopali u bytovky díry. Ve vchodu bylo velmi cítit plyn, tak jsem se vrátila a upozornila dělníky. Řekli mi, že je to pod kontrolou a jeden z nich šel se mnou do bytu. Tam plyn nebylo cítit, tak jsem si šla lehnout po noční,“ řekla webu Korzár/Sme Silvia Hrebenárová.

Čaputová nabídla ubytování postiženým rodinám

Prezidentka Zuzana Čaputová vyjádřila soustrast pozůstalým a poděkovala hasičům a záchranářům. Postiženým rodinám také nabídla pomoc. „Několik rodin může přes vánoční svátky, případně podle potřeby i déle, bydlet v ubytovacím zařízení prezidentské kanceláře v Tatranské Javořině,“ oznámila. Do oficiální sbírky Čaputová přispěla částkou pět tisíc eur.

„Za poslední půlstoletí je to nejhorší tragédie, která město Prešov postihla,“ uvedla primátorka Andrea Turčanová. Podobnou tragédii zažilo město v roce 1974, kdy při výbuchu plynu v bytovém domě zemřelo devět lidí. 

  • 4. března 2018Čtyři lidé v západopolské Poznani zemřeli a dalších 21, z toho dvě děti, utrpělo zranění, když se na ně zřítila část čtyřpodlažního domu. Příčinou zřícení domu byl výbuch plynu.
  • 20. března 2018 – Tři mrtvé si vyžádala exploze v budově v historickém centru sicilského města Katánie. Dva z mrtvých byli hasiči, kteří byli na místo přivoláni kvůli úniku plynu. Výbuch si vyžádal také dva těžce zraněné.
  • 31. prosince 2018 – Po výbuchu plynu se zhroutila část desetipodlažního panelového domu v Magnitogorsku na Urale na předělu evropského a asijského Ruska. Zahynulo 39 lidí.
  • 12. ledna 2019 – Při výbuchu plynu v Paříži zahynuli čtyři lidé. Plyn explodoval v budově na ulici Trévise a poškodil také okolní domy.
  • 26. června 2019 – Po výbuchu plynu, který poničil pětipatrový obytný dům ve vídeňské čtvrti Wieden, zahynuli tři lidé.
  • 6. července 2019 –Tři lidé zemřeli a čtyři další utrpěli zranění při výbuchu v obytném domě ve městě Bytom nedaleko Katovic na polské straně Slezska.
  • 4. prosince 2019 – Výbuch plynu v třípodlažním domě v městečku Szczyrk na jihu Polska si vyžádal osm mrtvých, včetně čtyř dětí.
  • 6. prosince 2019 – Ve dvanáctipatrovém bytovém domě v Prešově na východě Slovenska explodoval plyn. Podle posledních informací si neštěstí vyžádalo pět obětí.