Johnson chce přebrat labouristům Midlands a sever Anglie. Láká na dokončení brexitu

Události: Sever Anglie před volbami (zdroj: ČT24)

Sever Anglie a území o trochu jižněji zvané Midlands byly až na centra největších měst hlavní baštou příznivců brexitu. Zpravodaj ČT Bohumil Vostal se do oblasti vydal, aby zjistil tamní nálady před parlamentními volbami naplánovanými na 12. prosince. S lidmi mluvil ve městě Newcastle-under-Lyme, kde pro brexit v roce 2016 hlasovalo 61,6 procenta voličů.

Výsledky referenda o brexitu. Modrá znamená převahu příznivců odchodu z EU
Zdroj: Wikimedia Commons

„Nikdo si moji pozornost zatím nezískal. Nejsem si jistý, že budu volit. Podle mě jen říkají lži,“ vykládá prodavač v Newcastle-under-Lyme jménem Lee. Otrávenost z dlouhé a vyhrocené debaty neprožívá sám.

Kdyby si musel vybrat, zvolí pravicového premiéra Borise Johnsona. V pětasedmdesátitisícovém městě přitom po desítky let volili nalevo. Právě názor na brexit to teď může změnit.

Jasné heslo versus nesrozumitelné sliby

Konzervativní premiér Boris Johnson to ví a v tradičně labouristické oblasti se snaží získat nové voliče, aby měl dostatečnou většinu v parlamentu k sestavení jednobarevné vlády. A hlavně k protlačení dohody o odchodu z EU umožňující s posledním lednem ukončit více než tříletý – pro mnohé úmorný – proces. „Bude to těsný souboj. O tom nepochybujte. Bojujeme o každý hlas,“ hlásal Johnson v kampani v Midlands.

Za labouristy ve městě kandiduje Carl Greatbatch. Obhajuje poslanecký mandát svého předchůdce, který nad konzervativci vyhrál minule o pouhých 30 hlasů. Nemá to jednoduché. Oproti jasnému poselství „dokončeme brexit“ znějícímu z pravice nabízí těžce srozumitelnou pozici levice spočívající v dalším odkladu, dalším jednání a dalším referendu se zatím nejasnou otázkou.

„My musíme přesvědčit lidi, ať už chtějí opustit EU, nebo zůstat, že labouristická strana nabízí možnost výběru jedině, pokud ji zvolí,“ snaží se Greatbatch přiblížit nabídku své strany.

Na řešení brexitu se přitom neshodnou politici, experti ani milenecké páry. O tom, jestli skončí politická nejistota, velkou měrou rozhodnou právě obyvatelé Midlands a severu Anglie. Svým hlasováním mají možnost definitivně prosadit už třikrát odložený brexit, který v referendu jasnou většinou podpořili.