Zemětřesení posunulo albánský Drač o deset centimetrů. Tragédii zřejmě zhoršila výstavba bez pravidel

Události: Albánie řeší po tragickém zemětřesení problémovou výstavbu (zdroj: ČT24)

Silné zemětřesení, které v úterý zasáhlo Albánii, podle seizmologů posunulo přístavní město Drač nejméně o deset centimetrů. Záchranáři už našli v sutinách domů 46 mrtvých, více než dva tisíce lidí je zraněno. Jde o nejtragičtější následky od otřesů v roce 1979, kdy bylo obětí 40. Pátrání po přeživších už bylo ukončeno v obci Thumanë, v Drači zatím operace pokračuje. Tragédii podle kritiků umocnila příliš mírná pravidla pro výstavbu.

Albánští záchranáři a týmy jejich kolegů z několika zemí během čtvrtka našli dalších 16 mrtvých těl. Postupem času klesají naděje na nalezení lidí, kteří mohli přežít pod troskami. Podle velitele skupiny francouzských záchranářů kapitána Joëla Leroye je naděje ještě osm až deset dní po zemětřesení, napsala agentura AFP. Ze sutin se podařilo vyprostit pět desítek živých lidí. 

Dva tisíce zraněných

Ministerstvo zdravotnictví na základě upřesněných údajů sdělilo, že zranění utrpělo celkem více než dva tisíce lidí. Většinou se jednalo o lehká poranění, nicméně kolem šedesáti postižených zůstává v péči nemocnic, přičemž stav několika z nich je kritický.

Otřesy o síle 6,5 stupně Richterovy stupnice, které Albánii zasáhly v úterý, byly nejsilnější za desítky let, v oblasti Drače dokonce od roku 1926. Podle seizmologa Llambra Duniho není posun měst při takto mohutných otřesech ničím výjimečným.

Duni zároveň varoval obyvatele nejhůře postižených oblastí před návratem do poškozených domů: „Bylo to velmi silné zemětřesení. Je nanejvýš důležité, aby se lidé za žádných okolností nepokoušeli vstoupit do poškozených budov. Musí být nejdříve zkontrolovány.“

Zprávy ve 12: Zemětřesení v Albánii má čtyři desítky obětí (zdroj: ČT24)

O přístřeší při zemětřesení přišly tisíce lidí, v Drači a v Thumanë pro ně byly vybudovány provizorní stanové tábory. Premiér Edi Rama k tomu podle agentury ATA řekl, že všichni tito postižení budou dočasně ubytováni v hotelích. Zároveň slíbil nové bydlení pro každou takto strádající rodinu nejpozději v příštím roce.

Černé stavby

Albánská média si všímají skutečnosti, že během otřesů byly výrazně poškozeny i nové budovy, které měly být konstruovány tak, aby zemětřesení odolaly.

„Otázka po zodpovědnosti je namístě, ale pouhé desítky hodin po zemětřesení to není věc, kterou by se albánské úřady zabývaly. Je ale třeba říci, že v Albánii je také poměrně velké množství černých staveb,“ uvedl zpravodaj ČT Václav Černohorský s tím, že v následujcících měsících se nepochybně rozjedou vyšetřování a kontroly kvality staveb.

Provizorní ubytování pro lidi bez přístřeší v Drači
Zdroj: Reuters/Florion Goga

Podle kritiků platí Drač tragickou daň za překotnou výstavbu bez pravidel a ohledu na fakt, že leží v rizikové oblasti. „Albánie, a zvlášť Drač, měly přísná pravidla. Do 90. let minulého století se nestavělo víc než pět pater. Současná pravidla jsou podle mě minimální,“ prohlásil urbanista Adrian Muka.

Policie  už zadržela provozovatele kavárny v přízemí kvůli podezření, že jím provedené stavební úpravy narušily statiku budovy a přispěly k jejímu pádu. „Mnoho lidí, co tu bydlelo, mi řeklo, že ten člověk vyboural důležité zdi, protože tam chtěl dostat bar. Doufám, že zůstane ve vězení, protože to je jeho vina,“ podotkl syn oběti Xhemal. 

Od ničivého zemětřesení, které udeřilo v úterý časně ráno, už seizmologové zaznamenali více než 530 následných záchvěvů různé síly.

Na Balkáně jsou zemětřesení poměrně častá, protože leží v seizmicky aktivní oblasti. V severomakedonské metropoli Skopje při zemětřesení v roce 1963 zemřelo více než tisíc lidí.