V čele Srí Lanky stane Radžapaksa. Muž, který ukončil válku, podle kritiků velel „komandům smrti“

Prezidentské volby na Srí Lance zřejmě vyhrál sedmdesátiletý exministr obrany Gotabaja Radžapaksa. Jeho klan si v minulosti získal přízeň většinových Sinhálců potlačením hnutí tamilských separatistů a ukončením čtvrt století trvající občanské války se 100 tisíci mrtvými. Tažení ale poznamenaly vraždy a zmizení menšinových Tamilů, kritiků režimu i novinářů.

Hlavní soupeř Radžapaksy, současný ministr bytové výstavby Sadžith Premadasa, po zveřejnění předběžných výsledků přiznal porážku a poblahopřál vítězi, oznámila agentura Reuters.

Voliči vybírali ze 35 kandidátů. Šance Radžapaksy a Premadasy byly těsně před sobotním hlasováním prakticky vyrovnané. Nakonec Radžapaksa získal 52,25 procenta hlasů. Dosavadní prezident Maithripala Sirisena, který je ve funkci od roku 2015, o znovuzvolení neusiloval.

Gotabaja je mladší bratr Mahindy Radžapaksy, který zastával prezidentský úřad v letech 2005 až 2015. Za jeho vlády v roce 2009 skončila občanská válka, v jejíchž závěrečných fázích zahynulo nejméně 40 tisíc tamilských civilistů, které údajně pozabíjeli vládní vojáci.

Ministrem obrany byl tehdy právě Gotabaja Radžapaksa. Ten je také obviňován, že velel „komandům smrti“, která zajala desítky Tamilů, politických oponentů, novinářů a dalších lidí, jejichž těla se později našla pohozená u silnic.

Nacionalismus a příklon k Pekingu

Podporu Radžapaksů a jejich sinhálského nacionalismu mezi voliči obnovily letošní velikonoční teroristické útoky na hotely a kostely. Islamisté při nich zabili přes 250 lidí.

Západní země i sousední Indii znepokojuje, že za vlády Mahindy Radžapaksy se Srí Lanka přiklonila k Číně, která chránila zemi na mezinárodní scéně před kritikou ohledně porušování lidských práv. Srí Lance také půjčila či poskytla miliardy dolarů.