Žádné průzkumy téměř dva měsíce před volbami. Slovenští poslanci tak bojují s dezinformacemi

Slovenská sněmovna výrazně prodloužila předvolební moratorium na zveřejňování výsledků průzkumů popularity politických stran. Místo současných čtrnácti dnů to má být nově hned padesát dnů. Předloha čelila kritice části opozičních poslanců, Slovenské akademie věd i slovenské asociace výzkumných agentur. Parlamentní volby čekají zemi za čtyři měsíce.

Pokud novelu zákona o volební kampani podepíše prezidentka, poslední výsledky průzkumů veřejného mínění před nadcházejícími volbami do sněmovny by mohly být zveřejněny v první lednové dekádě. Parlamentní volby se mají na Slovensku konat 29. února.

Část koalice snahu o prodloužení moratoria na předvolební průzkumy zdůvodnila tím, že prostřednictvím průzkumů se politické strany snaží ovlivňovat voliče. Někteří koaliční poslanci rovněž tvrdili, že je třeba chránit voliče před dezinformacemi a účelovými informacemi.

Při hlasování návrh na zmíněné prodloužení předvolebního moratoria podpořili hlavně poslanci dvou ze tří vládních stran a také krajně pravicové strany Kotleba-Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS).

Opozice naopak tvrdila, že změna je v rozporu s ústavním právem na svobodu projevu a na šíření informací. Zmíněný zákaz lze obejít například zveřejněním výsledků sondáží na webech registrovaných v cizině.

Slovensko mělo už před změnou jedno z nejdelších moratorií v Evropě

Dosud platné dvoutýdenní moratorium na zveřejňování výsledků sondáží, které se před parlamentními volbami na Slovensku uplatňovalo ve stávající podobě poprvé v roce 2016, patří mezi nejdelší v Evropě. V České republice začíná zákaz zveřejňování výsledků průzkumů tři dny před otevřením volebních místností a končí až s jejich uzavřením.

Kvůli zmíněnému moratoriu nebyly krátce před parlamentními volbami na Slovensku před třemi lety zveřejněny výsledky sondáží, které zachytily výraznější změny v oblibě některých stran. Největším překvapením voleb se nakonec stala ĽSNS, která získala osm procent hlasů.

Dlouhodobě nejoblíbenější politickou stranou na Slovensku je podle sondáží nejsilnější vládní strana Smer-sociálna demokracia expremiéra Roberta Fica, byť její popularita v posledních letech klesla. Ze sondáží také vyplývá, že kolem pětiprocentní hranice, která zaručuje vstup do sněmovny, se pohybuje hned několik politických stran. Stávající tříčlenná vládní koalice by podle průzkumů potřebnou většinu ve sněmovně již nezískala.