Slovenský nejvyšší soud zamítl návrh na rozpuštění krajně pravicové strany LSNS

Události: Slovenský nejvyšší soud zamítl návrh na rozpuštění LSNS (zdroj: ČT24)

Slovenský nejvyšší soud v pondělí zamítl návrh generálního prokurátora, aby byla rozpuštěna opoziční krajně pravicová strana Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby. Soud odmítl všechny hlavní argumenty prokuratury, která dříve označila LSNS za extremistickou. Podle nejvyššího soudu nepředložila důkazy, že je LSNS ohrožením demokracie. Proti verdiktu se nelze odvolat.

„Lze dospět k závěru, že prokuratura nepředložila důkazy o tom, že riziko ohrožení demokratického zřízení politickou stranou (LSNS) je dostatečně bezprostřední,“ uvedla při zdůvodnění verdiktu předsedkyně pětičlenného senátu nejvyššího soudu Jana Zemková. Dodala, že strana nedisponuje potřebným počtem hlasů ve sněmovně, aby mohla prosazovat zákony.

Marian Kotleba vyjádřil potěšení nad rozhodnutím soudu. LSNS podle něj není ohrožením demokracie na Slovensku. „Rozsudek ukázal, že naše strana je legitimní a demokratická. Po dnešku již není důvod k tomu, aby se lidé byť jen trochu obávali dát hlas naší straně,“ sdělil novinářům. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Slovenský prezident Andrej Kiska v reakci na soudní verdikt řekl, že extremismus je potřeba porazit ve volbách. Kiska od svého nástupu do prezidentského úřadu v roce 2014 odmítl přijmout zástupce LSNS a Kotlebu označil za fašistu.

Premiér a místopředseda nejsilnější vládní strany Smer-SD Peter Pellegrini uvedl, že rozhodnutí nejvyššího soudu respektuje, současně ale nepřímo kritizoval politiky LSNS: „Nadále jsem přesvědčen, že jakákoliv podpora fašismu, práce s jeho symboly, popírání holocaustu a zpochybňování utrpení desítek milionů lidí je v rozporu s demokracií a v moderní společnosti nemá co hledat.“ Úkolem demokratických stran je podle něj nabídnout sympatizantům kontroverzních subjektů řešení nejzávažnějších celospolečenských problémů bez nenávistné ideologie.

Z předních politiků země se vůči LSNS vymezil zejména ministr spravedlnosti Gábor Gál z menší koaliční strany Most-Híd, který uvedl, že LSNS stále vykazuje prvky fašismu.

Prokuratura: LSNS chce odstranit demokracii

LSNS otevřeně vystupuje proti početné menšině Romů, které označuje za parazity. Prosazuje také vystoupení Slovenska z EU a z NATO a hlásí se k válečnému slovenskému státu, který byl spjat s nacistickým Německem. 

Během líčení u nejvyššího soudu před téměř třemi týdny prokurátor generální prokuratury Ivan Minár kromě jiného řekl, že LSNS prosazuje vůči Romům princip kolektivní viny. Zmínil rovněž údajné snahy strany odstranit v zemi demokratický režim, její záměr zřídit domobranu a vystupování proti migrantům.

„Aby bylo možné rozpustit stranu, nestačí jen obyčejné hlásání cílů. Strana musí bojovat proti právnímu řádu nebo existenci státu, což v řízení nebylo prokázáno,“ uvedla šéfka senátu Zemková.

Nejvyšší soud odmítl také tvrzení prokuratury, že LSNS chce podle svého programu vytvářet ozbrojené stranické pořádkové jednotky nebo že vystupováním proti migrantům LSNS porušuje zákony. Připomněl, že postoj LSNS ohledně migrantů je v souladu s politikou slovenské vlády, která dříve podala žalobu proti rozhodnutí většiny zemí EU ohledně přerozdělování migrantů mezi státy Unie na základě povinných kvót. Soudci neshledali protiprávní jednání LSNS ani v její snaze o vystoupení země z EU a z NATO, jak to tvrdila prokuratura.

Trestní stíhání Kotleby není zohledněno. Nepadl zatím rozsudek

Nejvyšší soud také upozornil, že při rozhodování ve věci rozpuštění LSNS nemohl zohlednit trestní stíhání Kotleby a dalších dvou poslanců strany za extremistické trestné činy, protože ani v jednom případu soudy zatím nevynesly pravomocné rozhodnutí.

„Generální prokuratura si počká na písemné vyhotovení a doručení rozhodnutí nejvyššího soudu. Až pak bude možné zaujmout relevantní stanovisko,“ sdělila mluvčí prokuratury Jana Tökölyová.

LSNS se postarala o největší překvapení parlamentních voleb v roce 2016, když získala osm procent hlasů a ve 150členné sněmovně obsadila 14 křesel. Podle posledních průzkumů veřejného mínění popularita LSNS dosáhla dvouciferných hodnot. V letošních prezidentských volbách se Kotleba stal čtvrtým nejúspěšnějším kandidátem prvního kola voleb se ziskem 10,39 procenta hlasů.

Od vzniku Slovenska v roce 1993 slovenské soudy dosud nezrušily žádnou parlamentní stranu. Před 13 lety ale nejvyšší soud rozpustil jinou Kotlebovu stranu, a to Slovenskou pospolitost – Národní stranu, která neměla zastoupení ve sněmovně.