Útočník z Halle se přiznal k antisemitismu a vraždám u synagogy

Sedmadvacetiletý Němec Stephan B. se přiznal ke spáchání středečního útoku ve východoněmeckém Halle. Informovala o tom agentura DPA. Během výslechu u Spolkového soudního dvora v Karslruhe muž potvrdil, že motivem jeho činu byl antisemitismus a krajně pravicový světonázor.

Muž ve středu zaútočil v Halle na synagogu, ve které v té době přes padesát lidí slavilo nejdůležitější židovský svátek Jom kipur (Den smíření). Do budovy se ale nedostal.

Před synagogou nicméně zastřelil čtyřicetiletou ženu a v nedalekém rychlém občerstvení s kebabem dvacetiletého muže, který se přišel najíst v polední pauze. Dva lidi střelec na útěku zranil. Oba zůstávají v nemocnici, v ohrožení života ale již nejsou.

Stephan B., který je nyní ve vyšetřovací vazbě, ve čtvrtek několik hodin vypovídal u Spolkového soudního dvora. Zatykač na něj soud vydal kvůli dvojnásobné vraždě a sedminásobnému pokusu o vraždu. 

Pachatel útoku v německém Halle
Zdroj: Reuters

Nejvyšší státní zastupitelství už ve čtvrtek uvedlo, že čin považuje za teroristický. Ministryně spravedlnosti Christine Lambrechtová řekla, že vychází z toho, že Stephan B. jednal z „antisemitských, pravicově extremistických motivů a měl za cíl židovskou obec v Halle“.

Vyšetřovatelé mají poměrně přesnou představu o průběhu činu. Mají totiž k dispozici video, které během činu střelec pomocí kamery umístěné na své přilbě přenášel na platformu
Twitch. 

Podle agentury DPA našli vyšetřovatelé v útočníkově bytě 3D tiskárnu a potvrdilo se jejich podezření, že si zbraně použité při útoku vyrobil sám. Státní zástupce už ve čtvrtek řekl, že právě nekvalitní zbraně v kombinaci se střelcovou špatnou muškou zřejmě zabránily mnohem většímu masakru.

Server Spiegel Online napsal, že Stephan B. s domovní prohlídkou po činu zjevně počítal, policisté při ní totiž našli několik lístků, na kterých bylo napsáno „tento los nevyhrává“.

V Halle se podle agentury DPA mezitím truchlí. Květiny a svíčky se hromadí na hlavním náměstí, před synagogou ve čtvrti Paulusviertel i před nedalekým rychlých občerstvením s kebabem.

Merkelová se Steinmeierem vyjádřili Židům podporu

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier po útoku vyzval k solidaritě s židovskými obyvateli. Při návštěvě synagogy označil útok za zbabělý a hovořil o dnu hanby. „Jsme rádi za každou synagogu, za každou obec a všechen židovský život v naší zemi,“ řekla kancléřka Angela Merkelová. „Jen těsně jsme unikli hrozném útoku na lidi v synagoze. Mohlo být ještě mnohem více obětí,“ uvedla.

Německá policie loni registrovala 1799 antisemitských trestných činů, což je o 19,6 procenta více než v roce 2017, kdy jich bylo 1504. Za velkou většinou takových trestných činů stojí extrémní pravice (89,1 procenta). Extrémně pravicový a antisemitský byl podle všeho i motiv útočníka z Halle.