Dva mrtví po střelbě v Sasku-Anhaltsku. Podle médií útočil mladý německý antisemita

Dva lidé zemřeli a další dva byli zraněni po útoku v Halle v německé spolkové zemi Sasko-Anhaltsko. Jedna žena zemřela u místního židovského hřbitova, muž v tureckém bistru. Podezřelého útočníka policie zadržela. Motivace střelby není oficiálně potvrzena, média referují o krajně pravicových pohnutkách. Úřady už během dne zpřísnily bezpečnostní opatření u židovských objektů v zemi.

Útok na synagogu v Halle se odehrál kolem 12:00. Maskovaný útočník se snažil dostat dovnitř náboženské stavby i na židovský hřbitov, přičemž použil střelnou zbraň i výbušniny. Naštěstí se mu to díky bezpečnostním opatřením a rychlé reakci lidí uvnitř synagogy nepodařilo. V objektu bylo v den nejdůležitějšího židovského svátku Jom Kippur (Den smíření) až 80 lidí.

Obětí mužovy agrese se stala dívka, která přišla od nedaleké tramvajové zastávky a kterou muž zastřelil poté, co se do židovských míst nedostal. Svědci již bezprostředně po činu uváděli, že měl na sobě bojový oblek a helmu, v ruce automatickou zbraň.

Kromě ženy u synagogy zemřel jeden člověk v občerstvení s kebabem

Svědci citovaní televizí N-tv vylíčili, že útočník střílel taky do občerstvení s kebabem, vzdáleném od hřbitova několik set metrů. Předtím hodil výbušninu, podle některých svědků patrně granát, který se odrazil od fasády a explodoval.

Host, který se podle svých slov schoval na toaletě, uvedl, že v restauraci bylo v danou chvíli pět až šest hostů. Jeden člověk v bistru zemřel. Přinejmenším dva další lidé – rovněž muž a žena - byli při střelbě zraněni, podle bezpečnostních složek jsou v péči lékařů místní univerzitní kliniky. 

I s ohledem na dvě lokality, kde k útoku došlo, média a kriminalisté celé odpoledne mluvili o větším počtu útočníků. Večer začaly německé zpravodajské weby (bulvární Bild a Tagesspiegel) zveřejňovat zpřesnění, že agresor byl sám. To policie dosud nepotvrdila. Jednoho muže se jí ale podařilo zajistit už odpoledne.

Extremistické pozadí

Spiegel přinesl i informace o jeho identitě. Má jít o sedmadvacetiletého Němce Stephana B. původem ze spolkové země Sasko-Anhaltsko, který s policií dosud neměl co do činění.

Na záběrech z kamery, kterou měl mladík připevněnou na helmě a jejíž přenos podle médií streamoval, vykřikuje slova „Židé“ a „Kanaken“, což je německé hanlivé označení používané i pro blízkovýchodní přistěhovalce. 

Útočník na videu mluví anglicky, i když s německým přízvukem. Tvrdí mimo jiné, že se nikdy neuskutečnil holokaust, tedy vyvraždění zhruba šesti milionů Židů nacistickým Německem, za něž i dnešní spolková republika cítí zodpovědnost. Střelec také prohlašuje, že feminismus vedl ke snížení porodnosti, a proto existuje masové přistěhovalectví. Za všemi těmito problémy jsou přitom podle něj Židé.

Poslední informace tak zůstávají v souladu s dosavadními spekulacemi, že útok na synagogu a bistro s kebabem (jež v Německu hojně provozují turečtí a syrští přistěhovalci) měl krajně pravicový, extremistický podtext. 

Vyšetřování případu navíc převzal generální prokurátor, což potvrdil i mluvčí spolkové prokuratury v Karlsruhe – a právě nejvýše postavení žalobci se v Německu věnují teroristickým činům. Policie ale zatím motiv nepotvrdila, třebaže přesvědčení o tom, že šlo o antisemitský čin, dal najevo i ministr vnitra Horst Seehofer.

„Pokud se podezření potvrdí, nebude to znamenat blesk z čistého nebe. V předchozích dnech a týdnech tajné služby varovaly, že německá krajně pravicová scéna sílí, radikalizuje se a útok může přijít každým okamžikem,“ doplnil přímo z Halle německý zpravodaj ČT Martin Jonáš.

Ke střelbě došlo i ve vsi Wiedersdorf u Landsbergu asi patnáct kilometrů východně od Halle, i zde zasahovala policie. Podle všeho totiž hallský útočník do obce unikl z centra města a chtěl si zde vyměnit vůz, aby mohl pokračovat v útěku. Dostal se ale do hádky s jedním z místních obyvatel a reagoval střelbou. Pak se mu skutečně podařilo ujet – a policie ho zadržela až na dálnici poté, co se zranil při srážce s nákladním autem.

Bez komentáře: Saské Halle po střelbě u synagogy a tureckého bistra (zdroj: ČT24)

Ostraha synagog

V reakci na situaci v Sasku-Anhaltsku zpřísnil bezpečnostní opatření před synagogami a dalšími židovskými zařízeními Hamburk, Frankfurt, Berlín, Drážďany nebo Lipsko. V Halle policie vyzvala, aby lidé zůstali doma nebo se ukryli na bezpečném místě a na celé hodiny uzavřela městské ulice i nádraží. Omezení odvolala večer.

Spolková policie současně zpřísnila kontroly na cestách do Česka a do Polska a také na letištích a železničních uzlech. Na německý incident reagovali i čeští policisté, kteří zesílili ostrahu hranic, letiště a synagog.

Spolková vláda ústy svého mluvčího označila útok v Halle za „strašné zprávy“ a vyjádřila naději, že se policii podaří pachatele dostihnout co nejrychleji. Ani mluvčí kabinetu ani mluvčí ministerstva vnitra ale nechtěli ve středu vpodvečer nijak komentovat motivaci střelce. „Nemáme k ní v současnosti žádná relevantní data,“ znělo z berlínských úřadů.

Kancléřka Angela Merkelová nicméně vyjádřila solidaritu se všemi Židovkami a Židy. Český prezident Miloš Zeman v kondolenčním dopise adresovaném prezidentovi Franku-Walteru Steinmeierovi dal najevo znepokojení a úzkost nad rostoucím antisemitismem v Evropě. Ten odsoudil i izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Německá židovská obec si hlasitě stěžuje na to, že u synagogy nebyla bezpečnostní opatření. Šéf obce prohlásil, že je nepochopitelné, že právě na svátek Jom Kippur nebyla u synagogy stráž.