Afghánci útočili na Taliban, údajně však zabili desítky svatebčanů

Nejméně 35 civilistů zahynulo a 13 dalších utrpělo zranění v noci na pondělí při útoku afghánských vládních sil na údajný úkryt povstalců z řad Talibanu v provincii Hílmand na jihu země. Podle agentury Reuters to uvedli dva zástupci místních úřadů. Údaje o počtu obětí se ale liší. Americká armáda, která stojí v afghánské válce na straně vládních sil, sdělila, že při útoku zemřelo 22 bojovníků Talibanu. O civilních obětech vůbec nehovoří.

Afghánští vojáci prováděli razii v domě, ve kterém podle jejich podezření Taliban cvičil sebevražedné bojovníky. V sousedství se však konala svatba, jejíž hosté se dostali do palby. Řekl to představitel hílmandské samosprávy Attaullah Afghan. Jeho kolega Abdul Majid Akhundzadah mluví o čtyřiceti obětech.

Mluvčí provinčního guvernéra Umar Zvak uvedl, že při útoku zemřelo 14 povstalců, včetně šesti cizinců. Úřady kromě toho prověřují zprávy o civilních obětech, dodal Zvak, kterého citovala agentura AP.

Minulý týden ve středu zabil americký dron v zemi třicet civilistů a čtyřicet jich zranil. Původní informace tehdy hovořily o zásahu afghánské armády.