Padesátimetrové plameny a další tisíce evakuovaných. Gran Canarii pustoší nekontrolovatelný požár

Gran Canarii pustoší nekontrolovatelný požár (zdroj: ČT24)

Požár na španělském ostrově Gran Canaria už zničil území o velikosti šesti tisíc hektarů. Kvůli šířícím se plamenům už úřady evakuovaly přes devět tisíc lidí včetně turistů a uzavřely dvě desítky silnic. S ohněm bojuje jedenáct set hasičů, kterým pomáhá šestnáct letadel s hasicí technikou. Boj s až padesátimetrovými plameny jim komplikuje zejména nepřístupný horský terén v tamním národním parku, kde je hlavní ohnisko požáru.

Šéf civilní obrany na třetím největším z Kanárských ostrovů Federico Grillo v pondělí řekl, že v některých místech vůbec není možné oheň dostat pod kontrolu. Požár se rozhořel v hornaté centrální části Gran Canarie a zatím se nedostal do rušnějších oblastí na pobřeží. Nepřístupný horský terén ale hasičům komplikuje práci, podle zpravodajského webu BBC pak místy plameny šlehaly do takové výšky, že zde nemohla operovat ani hasičská letadla.

Horizont ČT24: Hasiči bojují na Kanárských ostrovech s mohutným požárem (zdroj: ČT24)

Podle předsedy regionální vlády Kanárských strovů Ángela Víctora Torrese jde o nebývalý požár. Pod kontrolu se ho podle něj zřejmě nepodaří dostat ještě tři dny. „Ekologickým škodám už se vyhnout nedá, nyní je důležité zachránit lidi,“ prohlási Torres.

Od soboty bylo evakuováno na devět tisíc lidí z dvaceti obcí. Přesunout se museli také turisté z hotelu Parador de Cruz de Tejeda. Podle zpravodajského serveru Euro Weekly News ale hotely na pobřeží ostrova v ohrožení nejsou.

Požár vypukl u obce Tejeda a plameny už zasáhly i prastaré borovicové lesy přírodního parku Tamadaba, který je považován za jeden z klenotů Gran Canarie. Místní úřady hovoří o „bezprecedentní ekologické tragédii“. Podle BBC se v pondělí oheň šířil na dvou frontách, přičemž vítr unášel žhavé uhlíky a zapaloval vedlejší ohně.

Vedro a silný vítr

Ostrov zažil v posledních dnech více než třicetistupňové teploty a vlhkost vzduchu dosahovala třiceti procent, nyní je asi jen desetiprocentní. I v pondělí předpovídali meteorologové teploty přes třicet stupňů, v dalších dnech by se mohla rtuť teploměrů vyšplhat až na 38 stupňů Celsia. Komplikací je i silný vítr.

Podle šéfa místní civilní obrany Federika Grilla je nyní jedinou možností hasit požár ze vzduchu. Práce pozemního personálu by tam podle něj byla „sebevražda“. Oheň se nyní šíří z parku na severozápadě ostrova na jihozápad.

Požáry na Gran Canaria se nedaří dostat pod kontrolu. Hašení komplikuje nepřístupný terén (zdroj: EBU)

V neděli hasiči použili ve snaze požár stabilizovat na 800 tisíc litrů vody. S plameny pomáhají bojovat i členové španělské armády.