Dílčí vítězství opozice v Moskvě. Soud nařídil zaregistrovat politika Mitrochina do voleb

Moskevský městský soud nařídil příslušné obvodní volební komisi, aby zaregistrovala jako kandidáta pro zářijové volby v ruské metropoli Sergeje Mitrochina z malé mimoparlamentní opoziční strany Jabloko. Oznámila to ruské agentury TASS a Interfax. Vyloučení části opozice z voleb do moskevského sněmu vyvolalo v metropoli dlouho nevídanou sérií protestů. Minulou sobotu demonstrovaly desítky tisíc lidí.

Mitrochin patří k opozičním politikům, které úřady odmítly zaregistrovat kvůli údajným nesrovnalostem v počtu podpisů na podporu kandidáta od místních voličů.

Stejně zdůvodnily úřady také vyřazení kandidátů z řad spolupracovníků opozičního předáka Alexeje Navalného nebo i v případě bývalého opozičního zákonodárce Dmitrije Gudkova či bývalého spolupracovníka zavražděného exvicepremiéra Borise Němcova Ilji Jašina.

Na rozdíl od jiných zamítnutých kandidátů Mitrochin postup obvodní komise při prověřování podpisů nejprve úspěšně napadl u moskevské hlavní volební komise a nyní i u soudu. Verdikt se podle mluvčí soudu musí splnit „neprodleně“.

Mitrochin byl poslancem ruského parlamentu v letech 1993 až 2003 a v moskevském sněmu působil v letech 2005 až 2009. V roce 2013 neúspěšně kandidoval na starostu Moskvy.