Washington chce rakety v Asii. Ve hře jsou Japonsko nebo Jižní Korea

Spojené státy jednají s asijskými spojenci o možném rozmístění raket středního a krátkého doletu. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na vysoce postavené pracovnice ministerstva zahraničí USA. Konzultace probíhají na základě nedávného rozhodnutí americké administrativy odstoupit od smlouvy s Ruskem o omezení tohoto typu zbraní.

Rozhodnutí vypovědět smlouvu o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) padlo ve Spojených státech letos v únoru a platnost smlouvy skončila počátkem srpna. Z porušování dohody se vzájemně obviňují Moskva i Washington. Den po vypršení platnosti americký ministr obrany Mark Esper uvedl, že by podpořil brzké rozmístění konvenčních raket středního doletu v Asii.

Rokování o rozmístění střel v úterý novinářům potvrdila náměstkyně amerického šéfa diplomacie pro kontrolu zbrojení a mezinárodní bezpečnost Andrea Thompsonová. „Bude to svrchované rozhodnutí příslušných států. Jakýkoliv krok v regionu bude konzultován s našimi spojenci, není to jednostranné americké rozhodnutí,“ oznámila diplomatka.

Žádné konkrétní země Thompsonová nejmenovala, podle expertů jsou ale hlavními kandidáty Japonsko, Jižní Korea a Austrálie, které s Washingtonem spojují obranné smlouvy.

Všeobecně se má za to, že krok Spojených států vyvolalo intenzivní vyzbrojování Číny. Peking varoval, že v případě rozmístění amerických raket podnikne odvetná opatření.