Pentagon podporuje rychlé rozmístění raket v Asii

Americký ministr obrany Mark Esper uvedl, že by podpořil brzké rozmístění raket středního doletu v Asii. Informovala o tom agentura Reuters. Spojené státy a Rusko oficiálně opustily smlouvu o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) v pátek. Washington zdůvodnil rozhodnutí odstoupit od smlouvy jejím porušováním ze strany Ruska. Moskva obvinění odmítla.

Na dotaz novináře, zda by Pentagon podpořil rozmístění raket v Asii, ministr odpověděl, že by to skutečně chtěl udělat. „Byl bych raději, kdyby to bylo v řádu měsíců… tyto věci ale mohou trvat déle, než čekáte,“ uvedl Esper.

Ministr neupřesnil, kde by měly být střely rozmístěny. Bude to podle něj záležet na rozhovorech se spojenci a na dalších faktorech. Esper ale zároveň poznamenal, že by Čína neměla být počínáním USA příliš překvapena vzhledem k tomu, že „80 procent jejího arzenálu tvoří systémy raket středního doletu“, a USA tak pouze chtějí mít podobné kapacity.

Dohodu INF o likvidaci raket středního a krátkého doletu uzavřely USA a Rusko v roce 1987. Smlouva výrazně omezovala jaderné arzenály obou zemí. Zakazovala výrobu, zkoušky a rozmisťování pozemních raket a střel s plochou dráhou letu s doletem od 500 do 5500 kilometrů. Omezení se týkalo rovněž odpalovacích zařízení.

USA oznámily vypovězení smlouvy s půlroční lhůtou letos v únoru. V létě dekret o odstoupení od dohody podepsal i ruský prezident Vladimir Putin. Formálně byla INF ukončena v pátek.

Trump: Další dohoda se bude vztahovat i na Čínu, Peking je nadšen

Podle amerického prezidenta Donalda Trumpa by měla případná další raketová dohoda zahrnovat vedle Spojených států a Ruska také Čínu. 

Na otázku novinářů, jak chce nyní předejít závodům v jaderném zbrojení, Trump v pátek odpověděl, že jeho vláda již s ruskými představiteli o možnosti nové smlouvy hovořila. „V jistém okamžiku bychom museli zapojit také Čínu,“ dodal americký prezident.

Šéf Bílého domu vyjádřil přesvědčení, že se novou smlouvu podaří uzavřít. Podle Trumpa by to byla „pro svět skvělá věc“.

„Čína byla tou myšlenkou velmi nadšená a Rusko také. Takže si myslím, že smlouvu mít budeme,“ konstatoval Trump.