Policie zatkla v centru Moskvy stovky účastníků nepovolené demonstrace

Události: Ruská policie pozatýkala stovky účastníků opoziční demonstrace (zdroj: ČT24)

Navzdory úřednímu zákazu a přes důrazné policejní varování se v centru Moskvy v sobotu konala další opoziční demonstrace proti zapovězení účasti opozičních kandidátů v zářijových volbách do moskevského zastupitelstva. Podle serveru OVD-Info, který se specializuje na policejní zákroky, policie zadržela přes osm set účastníků demonstrace.

„Jsme na Puškinově náměstí a vidíme na vlastní oči, že desítky lidí, náhodně vybraných z davu, byly odvedeny do policejních autobusů. Ty postupně odjíždějí k ruským soudům, kde čeká představitele opozice soudní jednání. Podobná situace je i v jiných částech ruského hlavního města,“ uvedl po 14. hodině zpravodaj ČT v Rusku Miroslav Karas.

Ruské úřady uvedly, že zadržely 600 lidí a že demonstrace se zúčastnilo 1500 lidí. Záběry z protestů nicméně podle agentury Reuters naznačují vyšší účast. Agentura AP upozornila, že někteří demonstranti byli zadržení hrubým způsobem, a to i za použití obušků.

Ještě před začátkem akce policie zatkla prominentní opoziční aktivistku Ljubov Sobolovou v taxíku, když se snažila dorazit na demonstraci, a odvezla ji v policejním autě.

Právě Sobolová, která je poslední z prominentních představitelů opozice na svobodě a která drží hladovku, vyzvala lidi k účasti na demonstraci. Moskevské úřady ji odmítly povolit a ruská generální prokuratura varovala, že proti ní nekompromisně zasáhne. 

Policie zasahuje proti nepovolené demonstraci v centru Moskvy
Zdroj: Shamil Zhumatov/Reuters

Minulou sobotu bylo při podobné akci zadrženo v Moskvě přes tisíc lidí, organizátorům protestů hrozí vysoké tresty vězení.

Sobolové stejně jako dalším 14 lidem neumožnila moskevská volební komise kandidovat ve volbách, údajně kvůli nesrovnalostem v seznamu podpisů podporovatelů, který musejí kandidáti komisi předložit. Sobolová i ostatní odmítnutí uchazeči pochybení popírají. 

Navalného fond je podezřelý z praní špinavých peněz

Na pozadí opoziční demonstrace ruská justice oznámila, že zahajuje vyšetřování organizace hlavního kremelského kritika a vůdce opozice Alexeje Navalného kvůli údajnému praní špinavých peněz.

Navalnyj si v současnosti odpykává trest 30 dnů vězení za výzvy k demonstracím. Minulý víkend byl hospitalizován kvůli „závažné alergické reakci“, opoziční média spekulovala o tom, že byl otráven.

Podle vyšetřovatelů obdržely osoby napojené na Fond boje proti korupci (FBK), který Navalnyj založil, ilegálně částky dosahující až jedné miliardy rublů (zhruba 350 milionů korun). Poté tyto sumy údajně „vypraly“ s pomocí několika bankovních kont, aby je nakonec převedly na účty Navalného organizace.