Zavražděná dívka třikrát marně volala policii. Rumunský šéf policie i ministr vnitra po kritice skončili

Rumunskem hýbe případ unesené, znásilněné a nakonec zavražděné patnáctileté dívky, která ještě předtím stihla třikrát zavolat na tísňovou linku. Policii ale podle médií trvalo 19 hodin, než vnikla do domu pachatele. V té chvíli už ovšem bylo pozdě. Rumunský ministr vnitra Nicolae Moga v úterý kvůli vlně kritiky rezignoval. Už minulý pátek zbavil funkce policejního šéfa Ioana Budu.

Dívka údajně cestovala autostopem do jihorumunského města Caracal z nedaleké vesnice. Ve čtvrtek dopoledne třikrát za sebou telefonovala na tísňovou linku 112 a žádala o pomoc. Uvedla, že byla unesena, zbita a znásilněna mužem, který jí zastavil a nabídl svezení.

První telefonát byl zaznamenán ve čtvrtek krátce před jedenáctou dopoledne. Až v pátek ve tři ráno ale rumunská policie identifikovala místo, kde byla oběť držena. Další tři hodiny policie nic nepodnikla kvůli právním procedurám.

Když se policisté do domu v noci na pátek dostali, nalezli tam lidské pozůstatky na dně sudu s kyselinou a šperky, které patřily patnáctileté Alexandře Macešanuové. Na pozemku v městečku Caracal objevila policie také další pytle se zamrazeným masem „nezvířecího původu“.

Pieta za zavražděnou rumunskou dívku
Zdroj: AP/Vadim Ghirda/ČTK

Muž podezřelý z činu – bývalý automechanik Gheorghe Dinca, který si přivydělával jako řidič taxislužby, je od minulého pátku ve vazbě. Podle serveru Digi24 se přiznal k vraždám dvou dívek – patnáctileté Alexandry a také osmnáctileté Luizy Melencuové, která se pohřešovala od dubna. Podle rumunských médií teď policisté pětašedesátiletého muže podezřívají přinejmenším ze tří vražd.

Případ vyvolal protesty

Případ vražd vyvolal na jihu země pobouření. Tisíce Rumunů demonstrovaly v sobotu večer v Bukurešti a dalších městech proti vládě sociálnědemokratické premiérky Vioriky Dancilaové a proti policii, která je podle nich zkorumpovaná a nekompetentní.

Končící ministr vnitra Moga nyní uvedl, že rezignoval, aby „zachránil část prestiže úřadu, který byl vážně ovlivněn nedostatky některých zaměstnanců“. V pondělí už v souvislosti s kauzou patnáctileté dívky rezignoval šéf telekomunikačních služeb, které zodpovídají za tísňovou linku, na niž Macešanuová volala.