Švédský žalobce obvinil amerického rappera. Orodujícímu Trumpovi připomněli nezávislost justice

Horizont ČT24: Případ ASAP Rockyho (zdroj: ČT24)

Americký rapper A$AP Rocky byl obviněn z napadení při pouliční rvačce ve Stockholmu a zůstane proto ve vazbě. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na švédskou prokuraturu. Do případu se minulý týden vložil americký prezident Donald Trump, který vyzval k propuštění hudebníka a zaručil se za jeho případnou kauci. Švédové mu však připomněli, že politici nemohou soudní proces ovlivňovat.

Třicetiletý hudebník, producent a model z Harlemu, jehož pravé jméno je Rakim Mayers, byl zatčen 3. července spolu se dvěma členy svého doprovodu v souvislosti s bitkou v centru švédské metropole. Ta se odehrála 30. června.

Mayers byl obviněn z napadení, uvedl ve čtvrtečním prohlášení švédský žalobce. Pokud bude odsouzen, hrozí mu trest v maximální výši dvou let vězení.

„Dnes (ve čtvrtek) jsem zahájil trestní řízení proti třem osobám podezřelým z napadení, které způsobilo ublížení na zdraví. Došel jsem k závěru, že předmětné události jsou trestným činem navzdory tvrzením o sebeobraně a provokaci,“ uvedl žalobce Daniel Suneson s tím, že původně chtěl Mayerse obvinit pouze z napadení ve stadiu pokusu.

Trumpova intervence

Rapper přijel do skandinávské země vystoupit na festivalu Smash. V rámci evropského turné už musel zrušit 12 koncertů. Mimo jiné německý Melt, belgický Tomorrowland nebo španělský Sonar.

Jeho případ vzbudil celosvětovou pozornost poté, co americký prezident Trump vyzval švédského premiéra Stefana Löfvena, aby hudebníka propustil. Uvedl také, že je ochoten se osobně zaručit za jeho kauci. Ta však v rámci švédských zákonů není možná.

Löfven ústy svého mluvčího Trumpovi vzkázal, že do Mayersova případu nemůže ani nebude zasahovat. „Je pro nás velmi důležité, že politici zůstávají odděleni od právního systému. Nechceme, aby do toho zasahovali,“ potvrdil toto stanovisko expert na švédské právo Marthin Hogsten.

Trump se podle expertů jen snaží nahnat politické body. Proto do celého případu vnáší i prvek afroamerické jednoty. Právě v této americké menšině totiž moc fanoušků nemá. „Má neskutečnou podporu z afroamerické komunity této země. I když říkám afroamerické, myslím tím skutečně všechny, protože jsme jedna země,“ prohlásil americký prezident.