V případu zavražděného německého politika zadržela policie další dva muže

Němečtí policisté v noci na čtvrtek zadrželi dvojici mužů, kteří se údajně podíleli na prodeji zbraní vrahovi politika vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU) Waltera Lübckeho. Našli také několik zbraní zadrženého pravicového extremisty Stephana Ernsta, který se k činu už dříve přiznal. Informují o tom rozhlasové a televizní stanice NDR a WDR a list Süddeutsche Zeitung. Vražda Lübckeho byla podle všeho prvním takovým činem vůči politikovi motivovaným pravicovým extremismem v poválečných dějinách Německa.

Policisté munici a pětici zbraní, mezi nimiž byl i samopal Uzi, našli díky přiznání Ernsta, který jim řekl, že zbraně skladuje pod zemí v areálu svého zaměstnavatele. Některé z nich koupil už v roce 2014. Zbraň, kterou vraždil, pak v roce 2016.

Události: V Německu sílí pravicový extremismus (zdroj: ČT24)

Na základě výpovědi pětačtyřicetiletého radikála také policie zadržela muže podezřelého z prodeje zbraní a muže, který údajně obchod zprostředkoval. První z nich pochází ze západoněmeckého Severního Porýní-Vestfálska, druhý z okolí hesenského Kasselu.

Vyšetřovatelé zatím nemají žádné informace o tom, že by dvojice o vražedných plánech Ernsta věděla. Není ale vyloučené, že se oba také pohybovali v pravicově extremistických kruzích. Přinejmenším při prohledání bytu muže podezřelého ze zprostředkování obchodu našla policie předměty upomínající na dobu nacismu.

obrázek
Zdroj: ČT24

V Kasselu ve čtvrtek demonstrovalo proti násilí krajní pravice podle policie a města na 10 tisíc lidí. Akci svolalo město společně s dalšími institucemi a organizacemi s cílem dát najevo nesouhlas s rozdělením společnosti a naopak ukázat tolerantnost, demokratičnost a pokojnost regionu.

„Nejsme hnědou bažinou národa. Jsme pokojní, tolerantní a otevření světu. Pro nenávist, poštvávání, teror a odmítání ostatních u nás není místo,“ prohlásil kasselský primátor Christian Geselle. Sociálnědemokratický (SPD) politik dále zdůraznil, že je třeba aktivně řešit výzvy spjaté s integrací a migrací, a ne je zamlčovat.

Lübcke byl zavražděn ve svém domě

Pětašedesátiletý Lübcke, který byl vysoce postaveným úředníkem místní správy v Hesensku, byl zastřelen začátkem června na terase svého domu v obci Wolfhagen. Motivem byl zřejmě jeho otevřený přístup k migrantům. Do hledáčku vyšetřovatelů se kvůli činu poměrně rychle dostal právě Ernst, kterého v polovině měsíce zatkla speciální policejní jednotka.

Podezřelý byl německým úřadům známý kvůli svému dřívějšímu zapojení do pravicově extrémní scény. V posledních letech jej ale německé úřady cíleně nesledovaly. Muž byl v minulosti opakovaně souzen, mimo jiné za pokus o útok trubkovou bombou na uprchlickou ubytovnu nebo za vážné zranění přistěhovalce, čehož se dopustil ve vazbě.