Snížit důchodový věk polských soudců je proti pravidlům, míní advokát soudu EU

Generální advokát Soudního dvora Evropské unie doporučuje, aby unijní soud rozhodl, že polské předpisy snižující věk odchodu do důchodu soudců jsou v rozporu s právem EU. Vyplývá to z  jeho čtvrtečního prohlášení. Podle dva roky starého polského zákona se věk odchodu do penze u soudců obecných soudů, státních zástupců a soudců nejvyššího soudu snížil na 60 let v případě žen a 65 let pro muže. Dříve tito justiční činitelé odcházeli do důchodu v 67 letech.

„Generální advokát je toho názoru, že rozdílný věk odchodu do důchodu pro soudce a soudkyně porušuje předpisy Evropské unie,“ sdělil generální advokát Evgeni Tančev ve svém stanovisku.

Jde podle něho o porušení zákazu diskriminace na základě pohlaví. Tančev také upozornil, že snížení odchodu věku do důchodu pro soudce musí doprovodit pojistka, která by zabránila tomu, že soudce je z úřadu de facto odstraněn. Taková pojistka prý přitom v polském zákonu chybí.

Generální advokát Varšavě rovněž vytkl, že ministr spravedlnosti díky novým předpisům může soudcům prodloužit aktivní službu – tak se podle Tančeva justice dostává do závislosti na výkonné moci.

Doporučení generálního advokáta není pro unijní soud závazné, nicméně verdikt soudců bývá obvykle velmi podobný.

Brusel: reformy ohrožují principy právního státu

Polská strana Právo a spravedlnost (PiS) po vyhraných volbách z roku 2015 ovládla v zemi klíčové veřejné instituce a prosadila řadu nových zákonů, včetně těch, které se týkají justice.

Podle nevládních organizací i Evropské komise justiční reformy zesilují kontrolu vlády nad soudy a ohrožují principy právního státu. Představitelé PiS ovšem argumentují tím, že změny v justici mají zvýšit její efektivitu a očistit resort od lidí spojovaných ještě s komunistickou érou.

Prostřednictvím Bruselem kritizovaných zákonů se PiS snažilo přinutit k odchodu některé soudce a nahradit je vlastními favority, které vybírá Zemská soudcovská rada, píše Reuters. Tento orgán také ovládlo Právo a spravedlnost.