Bratislava má první veřejný prostor pojmenovaný po Masarykovi. Prezidentovo jméno nese náměstí

Prostranství v centru Bratislavy s památníkem československé státnosti ponese nově jméno prvního československého prezidenta. Slavnostního ceremoniálu otevření náměstí T. G. Masaryka se zúčastnil mimo jiné dosluhující slovenský prezident Andrej Kiska a bývalý český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Nové náměstí se nachází před budovou Slovenského národního muzea (SNM) a u přístaviště. U zdejšího památníku, kde je také umístěna Masarykova socha, se každoročně 28. října koná vzpomínková akce u příležitosti výročí vzniku Československa.

„Je to můj poslední projev jako prezidenta. Jsem rád, že při tomto svém posledním oficiálním vystoupení mohu vzdát hold Masarykovi,“ řekl v projevu Kiska, kterého v sobotu v nejvyšší politické funkci na Slovensku vystřídá po vítězství v březnových přímých prezidentských volbách právnička Zuzana Čaputová.

Na desce, kterou na závěr slavnostního aktu odhalil Kiska spolu se starostkou bratislavské městské části Staré Město Zuzanou Aufrichtovou, je kromě jména prvního prezidenta Československa vyrytý ve slovenštině také jeho citát „Člověk mnoho vydrží, má-li cíl“.

Někdejší šéf české diplomacie Schwarzenberg ve svém projevu řekl, že pokud by nevzniklo Československo, český a slovenský národ by vypadaly jinak. Hovořil také o ideálech a představách Masaryka.

Iniciátor Osuský: Není v Bratislavě místa, které by mělo lepší genius loci

Ceremoniál otevření náměstí T. G. Masaryka moderoval poslanec slovenského parlamentu Peter Osuský, který byl iniciátorem a propagátorem myšlenky vytvoření Masarykova náměstí ve slovenské metropoli. „Nápad pojmenovat (náměstí) podle prezidenta se zrodil již dávno. Není v Bratislavě místa, které by mělo lepší genius loci,“ řekl.

Náměstí T. G. Masaryka je prvním bratislavským veřejným prostorem, který prezidentovo jméno nese; muzeum u příležitosti otevření náměstí rozvinulo na průčelí své budovy transparenty se státníkovou podobiznou a s iniciálami jeho jména.

Myšlenku pojmenovat prostranství před SNM po Masarykovi podpořili zastupitelé bratislavské části Staré Město už loni u příležitosti 100. výročí vzniku Československa. Městské zastupitelstvo Bratislavy pak návrh schválilo letos v únoru.