Řecko: Premiér Tsipras po porážce vyhlásil předčasné volby. Zvítězila Nová demokracie

Řecká opoziční umírněně konzervativní Nová demokracie v eurovolbách porazila vládní levicovou formaci Syriza. Ta po sečtení více než tří čtvrtin odevzdaných hlasů získala 23,7 procenta hlasů, zatímco konzervativce volilo 33,2 procenta voličů. Premiér Alexis Tsipras už oznámil, že příští týden požádá prezidenta o vypsání termínu předčasných parlamentních voleb. Konat by se mohly koncem června.

Syriza sice nadále bude mít v Evropském parlamentu šest zástupců, Nová demokracie si ale polepší a namísto dosavadních pěti europoslanců jich bude mít sedm.

Kromě těchto dvou stran se do parlamentu dostane i středolevá koalice Kinal, jejíž součástí je socialistická strana Pasok. Ta získala 7,5 procenta hlasů a dva europoslance. Dva zástupce budou mít v Evropském parlamentu komunisté (KKE) s 5,5 procenty hlasů a neonacistické hnutí Zlatý úsvit, které volilo 4,9 procenta hlasujících. Jednoho zástupce pak budou mít ještě dvě menší strany včetně formace MeRA25 založené bývalým ministrem financí Janisem Varufakisem.

„Okamžitě po druhém kolem místních voleb požádám prezidenta republiky, aby ihned vypsal volby,“ oznámil premiér Tsipras. Za Prokopisem Pavlopulosem půjde v pondělí 3. června.

Protože volby mohou být vypsány nejdříve za 22 dní, je podle komentátorů nejpravděpodobnější termín konání předčasných voleb 30. červen. Řádné volby se měly konat v říjnu.

Podle předvolebních průzkumů nemá Syriza volby šanci vyhrát, vítězství se čeká od Nové demokracie, jejíž šéf Kyriakos Mitsotakis už Tsiprase vyzval, aby odstoupil.