Londýnská policie nepovažuje vyzrazení informace o Huawei za trestné

Nedávný únik informace o možné roli čínské firmy Huawei při výstavbě britské mobilní sítě páté generace (5G) nepředstavuje porušení zákona, uvedl náměstek šéfky londýnské policie Neil Basu. Podle něj by vyšetřování v tomto případě nebylo na místě. Kvůli zveřejnění plánů projednávaných na schůzi britské Národní bezpečnostní rady (NSC) přišel o funkci ministr obrany Gavin Williamson. Ten však popírá, že by novináři měli zprávu od něj a v sobotu označil postup vůči němu za „hon na čarodějnice“.

Britská premiérka Theresa Mayová odvolala Williamsona z vlády po několikadenním interním vyšetřování vedeném jejím poradcem Markem Sedwillem. Předcházela tomu zpráva deníku The Daily Telegraph, podle níž plánuje vláda umožnit firmě Huawei omezenou účast na vybudování sítě 5G i přes varování o rizicích ze strany Spojených států, Austrálie či Evropské komise.

Bývalý ministr obrany po svém odvolání opakovaně volal po policejním vyšetřování, které by jej očistilo. Stejného postupu se dožaduje i britská opozice, která chce mít jistotu, že nebyl porušen zákon. Podnět pro zahájení vyšetřování by ale musel přijít z úřadu vlády a ten se podle všeho k takovému kroku nechystá.

„Hovořil jsem s úřadem vlády o povaze materiálu, který byl na Národní bezpečnostní radě projednáván. (…) Zvážil jsem všechny dostupné informace a věc jsem konzultoval s právníky. Jsem přesvědčen, že vyzrazení nepředstavovalo trestný čin, ať už s ohledem na zákon o státních tajemstvích, či jako zneužití pravomoci veřejného činitele,“ napsal policejní velitel Basu. Kauza vládních plánů o Huawei podle něj „není záležitostí pro policii“.

Nahlodaná loajalita ministrů

Případ v Británii vyvolal značný rozruch, a to nejen kvůli dlouhodobým polemikám okolo čínské telekomunikační společnosti. Williamson odmítl na výzvu premiérky Mayové sám odstoupit a „na zdraví svých dětí“ přísahal, že obvinění o vyzrazení tajných informací není pravdivé. Mayová ale považuje věc za uzavřenou a bez policejního vyšetřování zřejmě kauza v dohledné době zůstane nevyjasněná.

„Jestliže londýnská policie není ochotna provést kriminální vyšetřování, je jasné, že je potřeba řádného, plnohodnotného a nestranného vyšetřování,“ reagoval na sobotní sdělení policie Williamson v rozhovoru s televizí Sky News. 

Podle reportérky Beth Rigbyové šéfka britské vlády doufala, že případ odvolaného exministra obrany rychle vyšumí, avšak kauza by se mohla přenést i do příštího týdne. Williamson ve svém vyjádření označil vládní vyšetřování za „nečestný hon na čarodějnice“, který Mayová a její poradce Sedwill nezvládli. Ministerská předsedkyně v pátek uvedla, že s problémem bylo naloženo „řádně“.

Novináři mimo jiné také na úniku informace ze zasedání NSC ilustrovali zjevný úpadek disciplíny členů britské vlády, o jejíchž zasedáních nyní mívají média velmi podrobný přehled. NSC je orgán složený z devíti členů kabinetu včetně jeho předsedy, který se setkává jednou za týden a na schůzích se podle serveru BBC mohou projednávat informace od tajných služeb GCHQ, MI6 a MI5.

I samotná premiérka Mayová po odvolání Williamsona přiznala, že tento krok byl spíše než obsahem zveřejněných skutečností motivován povahou orgánu, ze kterého informace unikly.