Mayové se nelíbí úniky ze schůzky o Huawei. Britský ministr obrany musí skončit ve funkci

Britská premiérka Theresa Mayová odvolala z funkce ministra obrany Gavina Williamsona. Podle oficiálního vyjádření Downing Street ztratil její důvěru kvůli vyšetřování úniku informací z dubnového jednání Národní bezpečnostní rady (NSC) o čínské Huawei a její účasti na budování mobilních sítí páté generace (5G). Ministr vzápětí jakoukoli vinu popřel. Novou šéfkou resortu obrany se stane dosavadní ministryně pro mezinárodní rozvoj Penny Mordauntová.

„Premiérka večer požádala Gavina Williamsona, aby opustil vládu, protože ztratila důvěru v jeho schopnost zastávat funkci ministra obrany a člena kabinetu. Rozhodnutí ministerské předsedkyně bylo založeno na jeho jednání v souvislosti s vyšetřováním okolností nedovoleného úniku informací z jednání Národní bezpečnostní rady,“ stojí v oficiálním oznámení premiérčina úřadu.

Britská média o důvěrné schůzce NSC informovala a uvedla, že kabinet se chystá firmě přístup k výstavbě sítí 5G povolit, hodlá ji ale vyloučit z budování páteřních částí systému. Vláda později tyto informace dementovala a zdůraznila, že rozhodnutí ohledně Huawei zatím nepadlo. Zahájila také vyšetřování úniku informací.

Podle listu Daily Mail vyšetřování ukázalo, že za únik informací z jednání bezpečnostní rady je zodpovědný právě Williamson. Ten podle britských médií společně s ministrem vnitra Sajidem Javidem vyjádřil vážné obavy, že případné angažmá firmy Huawei může ohrozit bezpečnost Británie.

Premiérka Mayová přitom podle týchž zdrojů rozhodla, že čínské společnosti omezenou účast na stavbě sítí umožní.

Podle televize Sky své rozhodnutí Williamsonovi oznámila během jednání Dolní komory. V soukromém dopise, který mu adresovala a který zveřejnil list The Guardian, mu mimo jiné vyčetla, že plně nespolupracoval během vyšetřování. Zdůraznila také, že dosavadní výsledky vyšetřování ukazují, že informace z jednání vyzradil právě on, protože „neexistuje žádná jiná věrohodná verze událostí“.

Williamson, který vinu odmítl, nastoupil do čela ministerstva obrany v roce 2017. Tehdy nahradil Michaela Fallona, který nečekaně rezignoval po obvinění ze sexuálního obtěžování.

USA mají obavy ze špionáže

Huawei je největším světovým výrobcem telekomunikačních zařízení. Firma čelí tlaku zejména ze strany Spojených států, podle kterých mohou technologie Huawei znamenat bezpečnostní riziko a čínská vláda by je mohla využívat ke špionáži.

Před výrobky Huawei a také další čínské firmy ZTE pak na konci loňského roku varoval i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Huawei podezření opakovaně odmítá. Postoj zemí Evropské unie k této záležitosti je nejednotný.