Izrael opět omezuje námořní pásmo kolem Gazy. Kvůli odpálené raketě

Izraelská armáda zmenší námořní pásmo pro rybáře z Pásma Gazy. Rozhodnutí v úterý zdůvodnila tím, že z Gazy v pondělí teroristická skupina Islámský džihád odpálila na Izrael raketu. Nově budou mít Palestinci z pásma povoleno rybařit pouze šest námořních mil (asi 11 kilometrů) od pobřeží. Rozhodnutí platí do odvolání.

Izrael v březnu rozšířil námořní pásmo pro rybáře na 15 námořních mil (asi 28 kilometrů), z původních devíti. Krok byl součástí snahy uvolnit napětí, zatímco se Egypt snažil dojednat v Gaze dlouhodobé příměří mezi Hamasem, který v této palestinské enklávě vládne, a Izraelem.

Nevládní organizace už tehdy upozornily, že ani patnáct námořních mil ještě nesplňuje podmínky stanovené dohodami z Osla vyjednanými v 90. letech. V nich se počítá s dvacetimílovým pásmem kolem Pásma Gazy.

Izrael často v reakci na útoky ozbrojenců z Gazy omezuje námořní pásma pro rybáře. V pondělí u pobřeží v jižním Izraeli dopadla raketa z Gazy, kterou podle izraelské armády odpálili příslušníci teroristické skupiny Islámský džihád. Nikdo nebyl zraněn.

Hnutí Hamas ovládá Pásmo Gazy od roku 2007 a od té doby vedlo s Izraelem už tři války. Na hranicích s Gazou od posledního ozbrojeného konfliktu v roce 2014 přetrvával relativní klid, násilí znovu propuklo až v prosinci 2017, když americký prezident Donald Trump uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele a oznámil, že tam bude přesunuta americká ambasáda.

Hamas tehdy vyhlásil další intifádu, tedy povstání proti Izraeli. Nakonec se americké zastupitelství přesunulo do Jeruzaléma z Tel Avivu loni v květnu.

Pásmo Gazy je hustě zalidněný, úzký pobřežní pás země vklíněný mezi Izrael a Egypt. Po více než desetiletí vlády Hamasu a v důsledku izraelské a egyptské blokády jsou životní podmínky většiny obyvatel tíživé. Nezaměstnanost převyšuje čtyřicet procent, voda z vodovodu se nedá pít a elektřina funguje pouze několik hodin denně.

Pásmo Gazy
Zdroj: ČT24