Soud v Hongkongu uznal vinu devíti organizátorů „deštníkové revoluce“

Hongkongský soud uznal vinu devíti organizátorů protestů za demokracii z roku 2014. Podle soudu vyvolávali lídři hnutí symbolizovaného žlutými deštníky „veřejné pohoršení“, za což jim hrozí až sedm let vězení. Před soudem se shromáždil dav jejich stoupenců a souzení aktivisté prohlásili, že se boje za demokracii nevzdají.

Mezi odsouzenými je trojice spoluzakladatelů hnutí za demokracii Occupy Central, které stálo u zrodu protestů. Další šestici tvoří prodemokratičtí poslanci a členové hongkongské federace studentů, která se na pořádání demonstrací podílela.

„Budeme pokračovat v našem boji za demokracii…technicky jsme porušili zákon a budeme muset nést právní odpovědnost,“ řekl agentuře Reuters před vynesením rozsudku jeden z tria hlavních představitelů hnutí, profesor práva Benny Tai. Před soudní budovou čekala na verdikt asi stovka lidí, někteří z nich drželi nad hlavami žluté deštníky.

Účastníci demonstrací, které začaly v září 2014, požadovali v ulicích zcela svobodné volby správce Hongkongu. V současnosti správce volí 1200členná komise, v níž převažují přívrženci centrální čínské vlády. Když protestní akce vrcholily, zapojilo se do nich v některé dny až sto tisíc lidí.

Bývalá britská kolonie Hongkong přešla pod správu Číny v roce 1997. Peking od té doby posiluje kontrolu nad tímto územím, ačkoli slíbil zachovat jeho svobody a vysokou míru autonomie.