V Iráku se na řece Tigris potopil trajekt, téměř stovka lidí utonula

V severním Iráku se při nehodě trajektu na řece Tigris utopilo téměř sto lidí. Podle mluvčího ministerstva vnitra se podařilo zachránit 55 lidí, mezi nimiž je 19 dětí. Trajekt mířil k zábavnímu parku, kde se slavil perský Nový rok, který vítali lidé v Íránu, Iráku i Tádžikistánu. Zřejmě byl přetížen.

Trajekt se potopil poblíž města Mosul. Většina obětí jsou ženy a děti, které neuměly plavat. Ministerstvo zdravotnictví iráckého autonomního Kurdistánu na místo neštěstí poslalo sanitky, večer tam pak dorazil premiér Ádil Abdal Mahdí a vyhlásil třídenní smutek. Americké zastupitelství v Iráku kondolovalo rodinám a přátelům mrtvých.

Irácká televize ohlásila, že mosulský soud nechal zadržet osm lidí ze společnosti, která trajekt provozovala, a vydal zatykač na majitele zábavního ostrova, k němuž loď mířila.

Podle iráckých sdělovacích prostředků bylo na plavidle až 170 lidí. Trajekt se potopil poblíž zábavního parku a sportovního centra, kde se konaly novoroční oslavy. Na snímcích z místa je vidět množství lidí bojujících o život ve vzedmuté a rychlé vodě Tigridu.

Federální vláda vyjádřila nad tragickou událostí zděšení. Prezident Barham Sálih kondoloval pozůstalým a koordinoval operace federální a kurdské vlády. „Ujišťujeme všechny, že se tato tragédie neobejde bez potrestání za nedbalost,“ řekl Sálih.

Podle velitele civilní obrany provincie Ninive byl důvodem nehody technický problém a také nedostatek lodí na řece, takže do záchranné operace nemohlo být nasazeno dost plavidel.

Premiér Ádil Abdal Mahdí dal všem vládním úřadům pokyn, aby obětem pomohly, a nařídil vyšetření nehody. Chce, aby do 24 hodin byla známa jména osob, které nesplnily své povinnosti.

Jeden ze svědků citovaných agenturou Reuters řekl, že loď mířila na umělý ostrov využívaný rodinami k rekreaci. „Stál jsem u řeky, když se trajekt začal naklánět nalevo a napravo. Lidé křičeli, než se loď potopila. Viděl jsem, jak ženy a děti mávaly rukama a volaly o pomoc, ale nikdo je nezachránil. Já plavat neumím, nemohl jsem pomoci. Cítím se provinile, viděl jsem, jak se lidi topí,“ řekl svědek a místní úředník Muhammad Masúd.