Novozélandská vláda chce v reakci na páteční útoky zpřísnit podmínky držení zbraní

Novozélandská vláda představí do deseti dnů přísnější zákon o držení zbraní. Reaguje tak na páteční vražedné útoky ve dvou mešitách, při nichž zemřelo několik desítek lidí. Osmadvacetiletý Australan Brenton Tarrant, který je obviněný z vraždy, se chce u soudu hájit sám. Podle majitele obchodu se zbraněmi, u něhož si Tarrant objednal střelivo, vlastnil Australan zbojní průkaz.

Kabinet premiérky Jacindy Ardernové se na obrysech nového zákona dohodl na prvním zasedání po pátečních útocích ve městě Christchurch, při kterých zemřelo nejméně 50 lidí.  

Muž podezřelý z masakru se chce před soudem hájit sám. Novozélandskému deníku The New Zealand Herald to sdělil útočníkův přidělený obhájce Richard Peters. Advokát se také listu svěřil s domněnkou, že Tarrant chce zneužít proces k seznámení světové veřejnosti se svými pravicově extremistickými názory.

„Soudce si s tím bude muset poradit,“ řekl Peters deníku. Tarranta, který zatím zůstává jediným podezřelým, na místě zatkla policie. Za mnohonásobnou vraždu mu hrozí doživotí.

Útočník měl zbrojní průkaz

Podle majitele novozélandského obchodu se zbraněmi Gun City si u něj obviněný Australan několikrát objednal pušky a střelivo přes internet. Celkem čtyři pušky zakoupil v období od prosince 2017 do března 2018.

Nákup měl proběhnout zcela legálně. „Ničeho neobvyklého jsme si u toho muže nevšimli, měl zbrojní průkaz,“ řekl v pondělí agentuře DPA vlastník obchodu David Tipple.

Vysoce výkonná automatická zbraň, kterou Tarrant údajně použil při střelbě v mešitách, však prý mezi zakoupenými zbraněmi nebyla.

Krátce před činem rozeslal muž na 30 adres včetně pracovního e-mailu novozélandské premiérky Jacindy Ardernové text svého manifestu. Muslimy a imigranty v něm označil za „vetřelce“ a sebe samotného za rasistu. 

Obvinění za živé přenášení videa útoku

Před soudem ve čtyřsettisícovém městě Christchurch byl v pondělí obviněn osmnáctiletý mladík za živé přenášení videa z pátečního masakru muslimských věřících prostřednictvím internetu. Stíhán je také za to, že na síti umístil fotografii christchurchské mešity Al Noor s poznámkou „cíl zasažen“ a za podněcování k násilí. Za každé jednotlivé obvinění mu hrozí 14 let odnětí svobody, napsala agentura AFP. 

Jméno muže, kterého soudce odmítl propustit na kauci a který zůstává ve vazbě, úřady nepovolily zveřejnit. Z přímé účasti na vraždách v mešitách Al Noor a Linwood v centru Christchurch podle agentury AFP není podezřelý. Mladík byl zatčen v pátek a policie od začátku zdůrazňovala, že pravděpodobně nebyl přímo zapleten do útoků.